Sluta håna dem som inte dricker

LO:s Karl-Petter Thorwaldsson nobbar alkohol

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

LO:s mäktige ordförande Karl-Petter Thorwaldsson gör något som provocerar. Han tackar nej till alkohol.
– Till slut stod jag inte ut med mig själv när jag druckit, säger han till Aftonbladet.

Det är i Systembolagets Alkoholrapporten 2019 som Karl-Petter Thorwaldsson berättar om varför han slutade dricka alkohol för 13–14 år sedan. Han beskriver något som alltför många känner igen.

– Man blir pladdrig, kanske säger saker som sårar. Man är inte alltid på topp när man är för full och framför allt, man är inte på topp dagarna efter. Självförtroendet är borta i flera dagar. Jag höll på att tampas med det där länge.

Betett sig olämpligt på personalfesten

Mer än var tredje medarbetare uppger att en kollega eller chef någon gång har varit full och betett sig olämpligt på en personalfest, visar Alkoholrapporten. Bara 36 procent av dem informerade en chef eller någon med personalansvar. I Sverige är alkoholnormen fruktansvärt stark.
LO-ordföranden väljer att berätta offentligt. Det är en effektiv metod för att sätta punkt, men också ett sätt att slippa bli hånad eller hetsad när man väljer alkoholfritt. “Shotta! Shotta!”, “Kom igen, jag bjuder”, “Vaffan, dricker du vatten?”, “Fan, vad långsamt du dricker”.
Karl-Petter Thorwaldsson verkar i arbetarrörelsen och där har det supits mycket. Men skammandet av dem som väljer lättöl eller nobbar snaps finns överallt. På polisens stora julfest i Linköping i fjol hetsades nyutexaminerade poliser med orden ”man måste kunna dricka starksprit för att vara polis”.

Fler män dricker för att passa in

Så mycket ryms i den där alkoholnormen. Blyghet, rädsla för sociala situationer, och alkoholen som en förlösande lindring. Machokultur, och en vilja att se det egna drickandet normaliseras genom andra. Fler män än kvinnor dricker för att passa in, visar en undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Alkoholen är glädje, njutning och fest. Men den är också ett samhällsproblem. Den finns med som en utlösare i våld på stan så väl som i hemmet. Alkohol förstör relationer, vänskaper, bygger skam som måste slätas över. Det där låga självförtroendet, som Karl-Petter Thorwaldsson beskriver.
Så hur kan det skava att tacka nej? Det är dags att göra upp med alkoholnormen. Därför gör det skillnad när de som leder vågar säga nej.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.