Fattigpensioner till tanterna duger inte

I Expressens Sverige är utfattiga äldre ingen stor sak.

Tantpatrullen har i flera år demonstrerat utanför riksdagen.

Hon har diskat, lagat mat, städat, sett till att det varit pyntat till jul, tagit hand om barnen, jobbat deltid eller heltid till lägre lön än sina manliga kollegor eller kanske i en kvinnodominerad bransch.

Sedan blir hon fattigpensionär.

Jaga extrapriser

80 procent av landets runt 300 000 fattigpensionärer är kvinnor. Den ekonomiska verkligheten är brutal för alldeles för många pensionärer. Och det är inte särskilt smickrande för Sverige att hon som ställt upp både i arbetslivet och hemma tvingas jaga extrapriser när hon blir gammal och äntligen borde få lite guldkant på tillvaron. Idag är kvinnornas pensioner runt 30 procent lägre än männens. Det betyder flera tusen kronor mindre i plånboken varje månad.

Framtida problem

"Gammal tant behöver större slant" är slagordet för Tantpatrullen, en organisation som slåss för högre pensioner och vill se ett reformerat pensionssystem.

De har i likhet med Greta Thunberg demonstrerat utanför riksdagen under flera år. Men till skillnad från Greta Thunberg har deras kamp inte blivit till ett nationellt vrål, än mindre en global rörelse. Det är faktiskt obegripligt givet hur enormt små ekonomiska marginaler många framför allt kvinnliga pensionärer tvingas hanka sig fram på.

Tanterna som måste kämpa för att klara sig ekonomiskt kommer finnas även i framtiden. Dagens kvinnor lönearbetar förvisso i högre utsträckning än tidigare generationer, men kvinnor arbetar fortfarande mer deltid, här lägre löner och tar ett större ansvar i privatlivet än männen. Något att tänka på mitt i julstöket för övrigt.

Pensionärerna maktfaktor

Pensionärerna är hela 2,2 miljoner i Sverige idag och därmed också en maktfaktor att räkna med. Att partierna intresserar sig för pensionärerna är därför ganska självklart. Dessutom är det det enda anständiga att göra.

Att Ardalan Shekarabi i SVT Agenda lovar att leverera på löften om bland annat ett pensionstillägg för de med pensioner mellan 9000-17 000 är bra. 70 procent av lönen i pension är löftet som måste infrias. Men det behöver också kompletteras med progressiv politik för jämställdhet som en tudelad föräldraförsäkring. Det framtida pensionsutfallet är faktiskt helt beroende av det.

Människor ska inte behöva ha ont i magen över hur livet egentligen ska gå ihop när de blir pensionärer. Men så ser det ut för väldigt många, även om Expressens ledarsida tycker problemet är ointressant och pensionslöften nog mest är sossefjäsk för att rädda skinnet på partiet.

Så reduceras en av de viktigaste samhällsfrågorna till spelteori, istället för vad det verkligen handlar om; människors livsvillkor.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.