Mejla

Daniel Swedin

Alla politiker vill ha barnäktenskap

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

16-åriga Rabeya tvingades gifta sig när hon var 13 år och har varit gravid tre gånger.
16-åriga Rabeya tvingades gifta sig när hon var 13 år och har varit gravid tre gånger.

LEDARE

Regeringen är emot att barnäktenskap förbjuds. Det budskapet kunde man möta om man i helgen var aktiv på till exempel Facebook eller Twitter.

Påståendet sprids via ljusskygga bloggar och Facebook-sidor, men även av Moderaterna i Nacka och Liberalernas påläggskalv Gulan Avci.
Klart folk blir förbannade. Varför vill Stefan Löfven och Gustav Fridolin att barn ska giftas bort?

Det vill de inte.

Tänker skärpa lagen

Så här ligger det till.

I torsdags drev Sverigedemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna fram ett tillkännandegivande i riksdagen där man kräver att regeringen ska täppa till luckorna i de lagar som förbjuder barnäktenskap.

Förra våren tillsatte regeringen en snabbutredning för att få till en lagskärpning. I december kom utredaren med sitt betänkande och föreslog bland annat att utländska barnäktenskap inte ska erkännas om någon av parterna var under 18 år när någon av dem kom till Sverige.

I början av mars var remissrundan över. Justitiekanslern, Barnombudsmannen, Domstolsverket, Rädda barnen och Skatteverket har sagt sitt och i sommar kommer regeringen att lämna sitt lagförslag.

Så ja, regeringspartierna sa nej till oppositionens tillkännagivande. Helt enkelt för att lagskärpningen är på gång och i riksdagen röstar ju sällan regeringsunderlaget för att kräva av regeringen att den ska göra något den redan håller på med.

Är man ett oppositionsparti behöver man förstås inte ta hänsyn till sådant. För dem handlar det ju om att gripa makten.

Ett knep man då kan använda är att lägga ett tillkännagivande som man vet att regeringspartierna inte stödjer eftersom ett förslag är på väg. Sedan kan man säga att regeringen är dum och är emot förslaget.

Exakt så agerar nu liberaler, moderater och sverigedemokrater. Det är bara det att insatserna är så osedvanligt höga.

Underminerar lagstiftningen

För det första: Att tala om att ens politiska motståndare är för barnäktenskap kan ju uppfattas som ohyfsat. Och för det andra: Det är så här svensk lagstiftningsprocess ser ut. Det kanske inte är vackert, det kanske inte går snabbt men i bästa fall ger det oss stabilitet och rättsäkerhet. Att underminera den modellen genom en så explosiv fråga som barnäktenskap är lite prilligt om man har anspråk på att styra landet.

Nå, vill man spela oppositionens spel så skulle man ju kunna säga att den förra lagen - som nu ska skärpas - var så dålig för att regeringen Reinfeldt egentligen gillade barnäktenskap.

Eller att Moderaterna och Liberalerna inte kan vänta på gedigen lagstiftning för att de är för barnäktenskap.

Men så är det förstås inte.

Även om oppositionspartierna spelar dumma nu - det är ju valrörelse - så är faktiskt alla partier överens om att flickor inte ska behandlas som mäns egendom.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

Broschyr till den som är gift med ett barn kritiseras: ”Som om det vore CSN”

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Barnäktenskap

Barnkonventionen

Gulan Avci

Gustav Fridolin

Regeringen

Moderaterna