Mejla

Linnea Swedenmark

Början på slutet för Trump i USA

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Donald Trump har alltid blivit kritiserad, men nu är det allt tyngre republikaner som väljer att ta avstånd från presidentkandidaten.
Donald Trump har alltid blivit kritiserad, men nu är det allt tyngre republikaner som väljer att ta avstånd från presidentkandidaten.

LEDARE

I början lät det såhär: Vilket skämt att Donald Trump vill bli politiker. Han kommer inte att kunna organisera väljare. Det är omöjligt att han blir republikanernas presidentkandidat.

Nu: Det klart att han inte kommer bli president. Eller?

Går inte att stoppa

Det har skapats en bild av att Donald Trump inte går att stoppa, en bild som är extra stark i svensk media. Martin Gelin sammanfattade det bra i Dagens Nyheter "Det är dags att överge berättelsen om att hans rasism och sexism och många kontroversiella och ansvarslösa uttalanden inte påverkar opinionsläget".

I Sverige intervjuas ofta inte Donald Trumps väljare direkt, utan det är omskrivningar från amerikansk media där de allra mest extrema lyfts fram. I en svensk kontext framstår det då som obegripligt att någon kan tänka sig rösta på honom. När Donald Trump sedan fortsätter skörda framgångar blir alla förvånade och säger att detta måste vara den allra sista gången, snart kommer luftslottet att falla ihop.

Det är mer en önskan än fakta.

Men allt fler republikaner gör nu tydligt att de inte vill se Donald Trump som president. Är det början på slutet vi ser?

Hot mot Hillary Clinton

I går uppmanade han vapenägare att ”agera” om Hillary Clinton skulle väljas till president och utser domare som vill förändra vapenlagarna. Om någon annan hade sagt samma sak skulle det ses som en kriminell handling.

– Det här är inget spel. Instabila personer med kraftiga vapen och ett rubbat hat mot Hillary lyssnar på dig, skrev en demokratisk senator på Twitter. 50 republikanska säkerhetsexperter gick ut och varnade för att välja Donald Trump till president. Det var allt från före detta CIA-chefer till presidentrådgivare som varnade för att han på riktigt är farlig. Inte bara opassande eller inte redo för arbetet, utan farlig. En republikansk senator gick ut och förklarade att hon inte kommer stödja Donald Trump. Han har lyckats förolämpa föräldrarna till en stupad amerikansk soldat. Att som republikansk presidentkandidat göra detta är att svika det allra heligaste amerikanska.

Det som har varit Donald Trumps styrka är att komma utifrån, han är inte en typisk republikan.

Men kanske kan det också bli hans fall.

LÄS OCKSÅ

”Vi är inga korkade, gudfruktiga, vapenälskande bonnlurkar”

Av: 

Linnea Swedenmark

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Donald Trump

USA

Trumps USA

Linnea Swedenmark

Hillary Clinton