Expressen tror att arbetarna latar sig

Det är inte undersköterskorna som ”vobbar” från soffan

Expressens ledarsida tycker att vi vabbar för mycket.

Hur mycket vabbande tål Sverige egentligen?

Den frågan ställer sig Ann-Charlotte Marteus på Expressens ledarsida. Sanningen är: inte tillräckligt. När förkylda tvingar sig till jobbet för att de inte har råd att ta en sjukdag blottar det en stor orättvisa.

Influensavåg

Enligt Försäkringskassan har andelen vab-dagar ökat med 300 000 fall jämfört med 2019. Samtidigt drar influensavågen in som en tsunami över landet. Belastningen på vård och omsorg ökar.

Faktum är att vi borde sett det komma. Pandemin tydliggjorde de stora sår i välfärden som personalen försökt larma om i flera år. Det rör sig om en kronisk underbemanning där allt fler förväntas göra mer – på allt kortare tid.

Man hade kunnat dra lärdom och anställa fler i välfärden. I stället får Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, betydligt lägre anslag i höstbudgeten än de önskat. Trots att de likt alla andra fått kraftigt ökade utgifter på grund av inflationen och elkrisen.

Orättvist karensavdrag

Lösningen är inte att straffa och skambelägga de som är hemma sjuka. Tvärtom har arbetsmarknaden delats in i två grupper efter pandemin. För de som jobbar på kontor kan förkylningssymptom innebära att arbetsdagen flyttar hem till soffans bekväma hörn.

För 94 procent av LO:s medlemmar som inte kan jobba hemma innebär det karensavdrag. Något som blir djupt orättvist, då många av dessa arbetar i kontaktyrken där man riskerar att bli smittad på jobbet.

Faktum är att Sverige är det enda nordiska land som har ett karensavdrag. Trots det har de andra nordiska länderna inte högre sjukfrånvaro. Att då, som Ann-Charlotte Marteus, fortsätta misstänkliggöra de som tvingas stanna hemma med sjukt barn eller på grund av förkylningssymptom är inget annat än ett uttryck för klassförakt.

Akut personalbrist

För många av de yrkesgrupper som inte kan jobba hemma är det en utmaning att få ihop livspusslet. Det går inte att “kompa” när man ska med barnet på utvecklingssamtal eller till tandläkaren. För dessa grupper hade familjeveckan kunnat göra verklig skillnad i vardagen. Men den avfärdar Marteus som en “mutoperation” för att vinna röster.

En av Sveriges största utmaningar är akut personalbrist i många sektorer. Vi behöver fler undersköterskor, elektriker och bilmekaniker. För att få fler att söka sig till dessa yrken – och även stanna kvar i dem – behöver arbetsvillkoren, arbetsmiljön och livsvillkoren bli bättre.

Då hjälper inte misstänkliggöranden, påhittade problem eller att slåss mot väderkvarnar.