Mejla

Jonna Sima

I högerns värld är allt kvinnornas fel

Vill skära ned på föräldraledigheten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Röster inom högern höjs för att minska antalet dagar i föräldraförsäkringen.
Röster inom högern höjs för att minska antalet dagar i föräldraförsäkringen.

LEDARE

Peggy Bruzelius är ett så kallat styrelseproffs. Hon sitter i styrelser för bland annat Skandia och Lundin Energy.

I helgen intervjuades hon i näringslivets husorgan Dagens Industri. Där går hon till attack mot den svenska föräldraförsäkringen. Det är den största kvinnofälla som finns, påstår hon.

Peggy Bruzelius.

Hennes lösning? Korta föräldraförsäkringen och gör det enklare för människor att anlita skattesubventionerat tjänstefolk.
– Om du tittar på USA så har de hushållerska och en barnflicka, förutom dagis och annat. Då funkar det, säger Peggy Bruzelius.

Hon är därmed en av ytterst få som lyfter fram USA som ett föregångsland för jämställdhet. Ett land där kvinnor – inte män – har rätt till 12 veckors föräldraledighet, men obetald.

Nu är inte Peggy Bruzelius bara en excentrisk överklassdam. Hennes åsikter delas av stora delar av högern.

Vill försämra föräldraförsäkringen

Den nyliberala tankesmedjan Timbro vill inte bara korta antalet dagar i försäkringen, utan omvandla den till ett lån som föräldrarna måste betala tillbaka över tid.

Moderata ungdomsförbundet, Moderatkvinnor, Liberala ungdomsförbundet och borgerliga riksdagsledamöter har också argumenterat för att föräldrar ska jobba, inte ta hand om sina bebisar.

Kanske är syftet att arbetarklassen inte ska föda några ungar?

Så sent som för några veckor sedan stoppade M, KD och SD regeringens så kallade Familjevecka. Den skulle fungera som en utbyggnad av föräldraförsäkringen. Föräldrar till barn mellan fyra och 16 år skulle kunna ta ut tre dagar var med föräldrapeng. En viktig reform för alla som inte kan jobba hemifrån eller har lång semester.

Ebba Buschs kvinnosyn

Men det är alltid sjuka, arbetslösa och nu även föräldralediga högern vill skära ned på. "Gör andra val, få annat resultat", som Ebba Busch en gång twittrade om att kvinnor i snitt har lägre pension än män.

Kvinnor har i genomsnitt 77 procent av männens inkomster. Det beror inte bara på olika val, utan om politik. Skillnaderna skulle kunna minska om föräldradagarna delades lika mellan föräldrarna. På så sätt skulle ingen arbetsgivare dra sig för att anställa en kvinna i barnafödande ålder, och sannolikt skulle det heller inte vara så att den som är föräldraledig halkar efter lönemässigt som det är i dag.

Studier visar också att familjer där föräldrarna delar mer lika på föräldraförsäkringen är mer jämställda – och lyckligare – på sikt.

Men vad är väl ett lyckligare samhälle mot ännu ett jobbskatteavdrag?

Är föräldraförsäkringen för generös eller bör den snarare förstärkas? Chatta med Jonna Sima om texten klockan 09:00. Du kan skicka in frågor och tankar redan nu!

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Det har rasat in frågor och åsikter, så det här är uppenbart en fråga som engagerar. Det borde våra politiker ta fasta på! Hoppas debatten fortsätter.

  Tack för idag, ha en fortsatt trevlig tisdag!

 • Jonna Sima

  Föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn – alltså inte i 3 år. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (dagar på lägstanivå).

  Men sen anser jag att det är besynnerligt att påstå att det inte skulle vara kompetensutvecklande på ett existentiellt sätt att ta hand om barn. Det håller nog de flesta som har barn med om.

 • Så mammor ska vara hemma tre år och sedan förvänta sig samma lön som en man som varit hemma kanske 9 månader? Arbetsgivare betalar för kompentens och den utvecklas endast på arbetet.

  Evelina
 • Jonna Sima

  Znark hörrödu! Det är lustigt att det just kring försäkringar och bidrag som är viktiga för att människor ska överleva är så känsligt för många inom högern. Men de har inga problem med att låta "någon annan betala" för deras rot-renoveringar eller ruttjänster.

 • Varför inte låta alla föräldrar vara hel-lediga med full betalning till barnen är myndiga? Låt "någon annan" betala, vänsterns ledord.

  Familjevecka är bara välfläsk - alla genomskådar det.

  Kalle

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Även arbetare vill ha tid för barnen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Föräldraförsäkringen

Jämställdhet

Diskriminering

Pension

Skandia

Lundin Energy

Timbro