Lite förskönande att kalla Putin "slaktare"

Motståndarnas rädsla för att bli förgiftade är befogad

I krig maler Vladimir Putin sönder sina antagonister och i politiken skrämmer han dem till tystnad.

Det har gått två veckor sedan Ryssland och Ukraina satt vid förhandlingsbordet. I tisdags möttes parterna i Turkiet för nya försök till fredssamtal. Men få hyser förhoppningar om att kriget ska få ett snart slut.

Strax innan mötet kom uppgifter om att den ryske oligarken, Roman Abramovitj, som även var med vid den senaste förhandlingen med Ryssland, visat symtom på förgiftning. Likaså ska två andra ukrainska förhandlare ha gjort, med fjällande hud och irriterade ögon.

Abramovitj ska till och med ha förlorat synen en period. Inga av dessa uppgifter har bekräftats. Men den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba har uppmanat alla som förhandlar med Ryssland att inte äta eller dricka något, samt undvika att röra vid ytor.

Maler sönder och tystar ner

Att förgifta sina motståndare låter lika historiskt daterat som att skjuta och bomba på civilbefolkning. Just detta har dock blivit Vladimir Putins signum.

Nyligen fick USA:s president Joe Biden kritik för att han kallat Putin för ”slaktare”. Egentligen sa han det många tycker och tänker.

I krig maler den ryske presidenten sönder sina antagonister och i politiken skrämmer han dem till tystnad. Eller rent av mördar sina kritiker, inte sällan genom förgiftning till en plågsam död.

Det mest aktuella exemplet är Rysslands ledande oppositionsledare, Alexej Navalnyj.

Den ryska säkerhetstjänsten, FSB, försökte länge sätta stopp för hans framfart. 2020 var de nära att lyckas. Det sovjetiska nervgiftet novitjok hade lagts i Navalnyjs kalsonger. Genom tysk vård lyckades hans liv mirakulöst räddas.

Men skam den som ger sig.

I förra veckan förlängdes Navalnyjs fängelsestraff med nio år i ännu en skenrättegång. Det betraktas i praktiken som en dödsdom.

Många exempel

Exemplen är fler – och spåren leder ofta rakt till Kreml.

Den avhoppade ryske agenten Aleksandr Litvinenko förgiftades 2006 i London med det radioaktiva ämnet polonium. Tolv år senare överlevde en rysk dubbelagent och hans dotter en novitjokattack i Salisbury.

Oppositionsledaren Boris Nemtsov sköts brutalt ihjäl på öppen gata 300 meter från Kreml 2015.

Journalisten Anna Politkovskaja mördades i sin hiss på Putins födelsedag 2006. Samma öde har minst fem andra av hennes kollegor på den oberoende och Nobel-prisade tidningen Novaja Gazeta gått till mötes.

I måndags meddelade tidningen att de pausar utgivningen till kriget är slut. Situationen för deras journalister har blivit för farlig.

Putin krossar allt i sin väg till makten. Att kalla honom slaktare, som Joe Biden fick uppmärksamhet för att göra i Polen, är egentligen en förskönande omskrivning.


Jonna Sima chattade med läsarna om texten – läs hela chatten här.

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    31 mars 2022

    Tack för er medverkan idag. Vi lär tyvärr återkomma till detta ämne. Ta hand om er till dess. /Jonna

  • Jonna Sima
    31 mars 2022

    Jag tror egentligen inte heller det finns något alternativ än att helt stoppa inköpen av rysk gas och olja. Ryssland kommer fortsätta sälja den till länder som Kina och Indien, men intäkterna blir avsevärt mindre än i dag.

  • 31 mars 2022

    Det är klart att det går att stoppa Putin.

    Problemet är att det ryska folket kommer att drabbas hårt i processen...liksom den ekonomiska utvecklingen överlag.

    Tyvärr så måste nog Ryssland som nation tvingas ned på knä för att Putin ska tappa sin makt.

    Svälj förtreten och stoppa inköpen av rysk gas/olja, se till att samarbeta inom EU och omfördela den energi vi har tillgång till så att inge drabbas hårdare än andra.

    Men vad är egentligen alternativet?

    Vad händer om Putin/Ryssland får hållas och vi får en ny järnridå i västvärlden? Är järnridån i praktiken redan skapad?

    TeNo
  • Jonna Sima
    31 mars 2022

    Ja, du har helt rätt i det. Ryssarna lever i en propagandastyrd miljö där repressionen ständigt hotar. Precis som i Kina. Det finns alldeles för många avskräckande exempel för att vanliga människor ska tycka det är värt det. Alexej Navalnyj är ett unikt undantag. Han fortsätter vara modigt uppstudsig mot Putins Kreml, trots att han varit nära på att dödas och numera plågas i ett ryskt arbetsläger. Visst önskar man att det fanns flera av hans sort, men... Folk villl ju (över)leva också.

  • 31 mars 2022

    I slutändan handlar det om vad man är villig att dö för. Om människor inte vågar gå emot Putin av rädsla för att mista sitt eget liv i processen har jag full förståelse för.

    Det är antagligen svårt att vara både klarsynt och våga agera därefter i ett land som Ryssland. Lätt för oss som inte växt upp i den miljön och med den propagandan att påstå annat.

    Christina

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.