Buschs ”hjärtland” – som Trumps valmöte

Hagelgeväret på axeln låter oss ana referensramarna

Ebba Busch talar i Hjo.

Det svenska "hjärtlandet" är kristdemokraternas senaste bidrag till det politiska språket. Tydligen ligger det i Dalarna, Värmland, Småland skogar och Norrlands byar. Och i Hjo.

Det är i alla fall i Västergötland som Ebba Busch i dag valde att hålla tal. Och eftersom kristdemokraternas partiledare knappast gör något utan att skicka ut politiska signaler var avsikten förstås att stryka under partiets strävan om att bli landsbygdens parti.

För drygt två veckor sedan berättade Busch att hon gett partisekreteraren Peter Kullgren uppdraget att fräscha upp partiets landsbygdspolitiska program.

Möjliga väljare

Inspirerade av internationella förebilder ser kristdemokraternas partistrateger möjliga väljare på landsbygden. Vi kan förstå varför.

I åratal har storstäderna fått utgöra normen i den svenska samhällsdebatten. Som förebild, med glittrande champagnebubbel från nattklubbarna och festande influencers. Eller som skräckbild, med segregerade förorter och gängvåld.

Man skulle väl kunna säga att Busch gjort sitt för att sprida båda bilderna.

Samtidigt finns det ju en annan vardag där de flesta människor lever. Ett producerande Sverige där människor försöker få livet att hänga ihop.
De krafter som traditionellt har representerat det Sverige dras dessutom med problem. Stureplanscenterns marknadsfundamentalism har inte mycket med det gamla landsbygdspartiet att göra. Och Socialdemokraterna är inte längre samma parti som dominerade bruksorter och skogsbygder.

Svårt att lyckas

Ändå är det svårt att se hur Ebba Busch skulle lyckas med sin väljarstrategi, och det finns minst två skäl.

För det första tycks Kristdemokraterna ha skapat sin bild av svensk landsbygd på ett valmöte med Donald Trump, eller möjligen efter en gemensam visning av filmen Jägarna.

Bilderna av Ebba Busch med hagelgeväret på axeln låter oss ana referensramarna.

Visst, jakt är viktigt på den svenska landsbygden. Att det finns vägar att köra på och platser att tanka bilen också. Och visst är människor på landsbygden oroliga över att det så sällan kommer en polis när man utsatts för brott.

Men den svenska landsbygden är mer än så. Det är klart att människor på landet är oroliga över att välfärdssamhället rustas ner. Ingenstans slår det hårdare. Det är klart att man ser hotet från klimatförändringen. Den som befinner sig i skog och mark lever ju mitt i den. Man oroar sig över postgång och telefontäckning, men också för barnens utbildning och banklånen.

Människor på landsbygden vill bidra och man vill ha rättvisa och trygghet, precis som människor i städerna

Storstadsmoderater

Dessutom tänker sig ju Busch ett regeringssamarbete med Moderaterna. Det kommer säkert att gå bra när det handlar om vapenlicenser, men knappast så mycket annat. Inget annat parti har lika konsekvent kommit att representera storstädernas mest välmående kranskommuner.

Om någon föreslår ett bättre utjämningssystem mellan kommunerna rasar vreden i det moderata partiet. Samma sak händer om någon vill ha ett solidariskt ansvar för flyktingmottagning eller ett stopp för social dumpning av utslagna på landsbygden.

Att föra en politik för hela landet tillsammans med Ulf Kristersson går helt enkelt inte.

Ebba Busch kommer inte att lyckas med planen att bli partiet för den svenska landsbygden. Men att hon försöker säger något viktigt. Sverige är större än kändisarnas Instagramkonton, Aftonbladets huvudnyheter eller grälen i Agenda på söndagarna.

Hjärtland är ett fånigt ord, men Sveriges landsbygd behöver mer uppmärksamhet av våra politiska ledare.