Ödesval mellan öppet eller slutet Frankrike

Emmanuel Macron och Marine Le Pen vann den första valomgången i Frankrike.

Frankrike går mot ett ödesval den sjunde maj. Det stod klart när den oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron och högerextrema Nationella Frontens Marine Le Pen röstades fram till den andra valomgången i söndagens presidentval.

Från ett vänsterperspektiv är det ändå ett utgångsläge att föredra. Skulle den radikale vänsterkandidaten Jean-Luc Mélanchon stått mot Le Pen hade sannolikt borgerliga väljare stannat hemma eller röstat blankt. Den unge och entusiasmerande Macron, som ofta jämförs med Barack Obama av sina anhängare, har möjlighet att samla ett bredare stöd.

Avgörande för Europas framtid

De franska väljarna är inte heller lika uppdelade på en höger- och vänsterskala längre. Kultur- och säkerhetsfrågor är för många viktigare – och i slutändan handlar det om man vill ha ett öppet eller slutet Frankrike. Vem som blir president av Macron och Le Pen kommer att spela en avgörande roll för Europas framtid.

Valresultatet visar också på ett sammanbrott för de traditionellt statsbärande partierna, Socialisterna och Republikanerna.

Högerns Francois Fillon, som spåddes en promenadseger, gjorde ett katastrofval. Hans privata skumraskaffärer ledde till att han föll på eget grepp. Det regerande Socialistpartiets fullkomliga kollaps är ännu mer spektakulärt. Under Hollandes fem år av inkompetent styre har arbetslösheten ökat, ekonomin rasat och terrordåden näst intill blivit en morbid vardag. Det fick bara drygt sex procent av väljarna att vilja rösta på partiets presidentkandidat Benoit Hamon.

Tredje vägen vädrar morgonluft

Sedan Tony Blair, och för all del Göran Persson i Sverige, avgick för tio år sedan har den så kallade tredje vägen ansetts död för många inom Socialdemokratin. I Frankrike och nu i Storbritannien med Jeremy Corbyn har man prövat tydliga vänstersvängar – och skrämt iväg S-väljare åt alla håll, inte minst till extremhögern.

Emmanuel Macrons mittenrörelse En Marche! är bara ett år gammal, men har redan nästan en fot inne i Élysséepalatset. Han har ridit på de politiska vågor som finns idag. Hur långt det bär är osäkert. Marine Le Pen ska inte räknas ut. Det är bara att hoppas att fransmännen väljer att stå upp för frihet, jämlikhet och broderskap också den sjunde maj och inte låter Marine Le Pen slå igen dörren åt Europa.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.