Landslaget borde dissa pizzan och Coca-Cola

Cristiano Ronaldo gör helt rätt

Portugals stjärna Cristiano Ronaldo flyttade på två Coca-Cola flaskor under en presskonferens inför sin första EM-match och sa att folk borde dricka vatten i stället.

Inför Portugals första EM-match i veckan flyttade landets störste spelare Cristiano Ronaldo bort två flaskor Coca-Cola. Istället lyfte han en flaska vatten, med budskapet att människor borde dricka det istället för läsk. Den portugisiske världsstjärnan har länge förespråkat en hälsosam livsstil och varit kritisk till snabbmat och läsk. Hans markering på presskonferensen fick omedelbar effekt och Coca-Cola-aktien störtdök med 33 miljarder.
Den multinationell dryckestillverkaren är en av EM:s stora sponsorer och att en av tävlingens största stjärnor så tydligt tar avstånd från dem visar att Cristiano Ronaldo inte längre behöver gå i någons ledband. Hans personliga varumärke lirar helt enkelt inte med läskedrycker och då spelar det ingen roll vem som har betalat för mästerskapet.

Svenska landslaget gillar cola

Det svenska landslaget resonerar dessvärre annorlunda. På stora reklamskyltar runt om i Sverige poserar just nu landslagsbacken Victor Nilsson-Lindelöf och anfallaren Robin Quaison med en Coca-Cola men också en pizza. De är en del av Coca-Colas reklamkampanj om att just detta är EM-måltiden fansen bör inta.

Landslaget har dessutom hjälpt till att ta fram den så kallade Fotbollspizzan. Spelarna ska, enligt Coca-Colas reklammakare, ha fått rösta fram ingredienserna på pizzan. Det färdiga receptet har utvecklats och förfinats av landslagskockarna Mats Broström och Gustaf Sandfridsson, enligt Coca-Cola. Den specialdesignade Fotbollspizzan säljs på 500 pizzerior runtom i landet så länge EM pågår.
Är det någon som tror att Victor Nilsson-Lindelöf eller Robin Quaison ätit många pizzor under karriären? Snarare är det som Quaisons barndomskamrat, rapparen Dree Low, berättar i Erik Nivas fantastiska reportage – att Quaison visste vad som krävdes för att nå toppen. När kompisarna åt kebab käkade han gröt och höll för näsan eftersom han inte gillade det.

Fetma – en jämlikhetsfråga

Fetma och karies är ett samhällsproblem att ta på allvar, särskilt hos de barn och ungdomar som ofta ser upp till landslagsspelare. Under pandemin har många unga rört sig mindre än vanligt, träningar har varit inställda och distansundervisningen har gjort att många suttit hemma framför datorn i timtal. Fetma och kariesangrepp är också en jämlikhetsfråga.

Region Stockholm publicerade nyligen statistik som visar hur hål i tänderna följer en knivskarp klasslinje. I Skärholmen, Rinkeby och Botkyrka är kariesskador bland treåringar upp till åtta gånger så vanliga som på Ekerö, Danderyd och Södermalm.

Prins Daniel vill bryta normer

I en intervju med Aftonbladet i går kommenterar Prins Daniel den årliga rapporten från kronprinsessparets organisation Generation Pep, som arbetar för barn och ungdomars hälsa. Den visar att bara två av tio barn mellan fyra och sjutton år nådde den rekommenderade mängden fysisk aktivitet – och bara ett av tio barn lever hälsosamt sett till både kost och motion.
Prins Daniel säger att han vill se en normförskjutning i samhället där barn lär sig äta bättre och röra sig mer. För att det ska ske krävs det förebilder. Därför borde det svenska landslaget, precis som Cristiano Ronaldo, ha dissat läsken och pizzan.

Är det rätt att svenska landslaget gör reklam för Coca-Cola och pizza? Chatta med Jonna Sima klockan 09:00. Du kan skicka in dina frågor och åsikter redan nu!

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    18 juni 2021

    Tack för alla era inspel idag! Diskussionen fortsätter. Nu hoppas vi på vinst mot Slovakien i eftermiddag. Heja Sverige!

  • Jonna Sima
    18 juni 2021

    Ja, det är bara att se hur folkrörelser snabbt kan sprida sig. Mycket tack vare sociala medier. Gretas Fridays for Future är ju ett tydligt exempel.

  • 18 juni 2021

    Blir folk mer politiskt medvetna? Har inte folk i alla tider varit politiskt medvetna?

    GG
  • Jonna Sima
    18 juni 2021

    Tycker du vi hälsohetsar så mycket alltså? Men lite moralism när det kommer till problem med fetma och karies är inte så farligt, tycker jag. Farligare är att bara låta det bero.

  • 18 juni 2021

    Tråkigt att se denna hälsohets i Aftonbladets ledare. Så less på denna ständiga moralism!

    Lina Palmqvist