Sverige får inte pusta ut efter EU:s klimatlag

Ökade utsläpp trots trettio år av miljökonferenser

Publicerad 2021-04-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Efter 14 timmars förhandlingar landade EU i de färdiga formuleringarna av den nya klimatlagen. Lagen pekar ut riktningen för EU:s omställningspolitik under 30 år framåt. Nu förbinder sig EU att nå klimatneutralitet 2050 och därmed leva upp till Parisavtalet.

Dessutom införs en budget för växthusgaser och ett klimatråd som ska granska åtgärderna vetenskapligt. En av förhandlingens förluster är att unionen som helhet ska nå klimatneutralitet, och inte varje land för sig själv.

En plan för omställningen

Det betyder dels att ländernas olika förutsättningar att nå neutralitet respekteras. Samtidigt öppnar det upp för en diskussion om friåkare något som riskerar att bli ett argument för att sänka ländernas nationella ambitioner.

Miljöpolitik blir lätt en övning i siffror. Det man behöver veta är att EU:s gemensamma plan mot klimatkrisen nu färdigformulerats. Lagen innebär därför en milstolpe i EU:s klimatpolitik och förhoppningsvis en vändpunkt efter decennier av misslyckade internationella miljöavtal.

Det är bråttom

Vi har sedan länge inträtt klimatkrisens sista fas. Tiden att göra något börjar rinna ut. Världen måste redan idag börja minska sina utsläpp med cirka sju procent per år. Alternativet är en okontrollerad upphettning av klimatet med oförutsägbara konsekvenser för oss alla.

Sedan 1992 har utsläppen ökat med mer än 63 procent, trots att FN arrangerat över 70 miljökonferenser. Nu, när omställningen når sin sluttamp innan klimatkrisen når okontrollerbara proportioner, måste den internationella och nationella klimatpolitiken visa konkreta framsteg.

Inte dags att bromsa upp

EU är världens starkaste internationella samarbete. Nu när de bevisat att en konkret samordning är genomförbar, måste vi hoppas att resten av världen hänger på. USA:s försök att återta ledartröjan genom president Bidens klimatsamtal i dagarna är också en källa till hopp. EU:s nya ställningstaganden lär vara användbara för att driva på de andra länderna även på den arenan.

Men de positiva vindarna på det internationella planet kommer inte vara nog. Missriktat hopp är bedrägligt, och omställningen som står framför oss är enorm. Det betyder att alla delar av samhället måste visa initiativkraft. EU:s nya klimatlag är med andra ord ingen signal för Sverige att bromsa upp sin nationella omställning till ett fossilfritt välfärdsland, utan snarare ögonblicket då den måste sätta igång på allvar.