Försäkringskassan som är problemet

Allt fler sjuka får vänta på pengar från Försäkringskassan. Många får inga pengar alls enligt kassans nya och strängare bedömningar.

Alliansens hårda politik lever kvar, även i rödgrön tappning. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vill minska sjuktalen och som vanligt är det Försäkringskassan som verkställer politiken.

– Vi har ökat noggrannheten när vi bedömer arbetsförmågan, som kassans sjukförsäkringsansvarige Andreas Larsson säger till Dagens Nyheter.

Väntetiderna utreds

Vad han menar är att fler får nobben, blir utan pengar och tvingas jobba även om de är sjuka.

Andra väljer att överklaga besluten. Väntetiden för att få ett beslut omprövat ska vara sex veckor, men Försäkringskassan drar på beskedet i upp emot sex månader. Det är sex månader utan ersättning för den som drabbats.

De långa väntetiderna utreds nu av Justitieombudsmannen, men man kan undra om det inte är själva Försäkringskassan som är problemet. Kanske är kassans ledning för lojal. Folk blir ju inte friskare för att man tar ifrån dem pengarna.

Måste mötas som individer

De ökade sjuktalen beror på hårda arbetsvillkor, osäkra timanställningar, övertid, delade turer och risken för att när som helst bli utsorterad. De beror på extrem press på konkurrensutsatta arbetsplatser och egentligen är det inte Försäkringskassans ansvar utan arbetsgivarna som borde skärpa till sig.

Den som blir sjuk av jobbet ska ha empati och sedan rehabilitering. Det är dags att slopa regeln som säger att sjuka rutinmässigt ska prövas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar. De sjuka måste mötas som individer och inte som ett av Försäkringskassan misstänkt fuskande kollektiv.

Följ ämnen i artikeln