Politiker och lobbyister firar Karolinska-kaoset

Snart sagt varje dag rapporteras det om nya uppseendeväckande saker kring lyxsjukhuset Nya Karolinska i Solna. Det är upptrissade konsultarvoden här och felbyggda patientrum där, osunda personkopplingar hit och stängda vårdplatser dit. Det är en åklagare som inleder förundersökning om vållande till annans död efter att cancerpatienter dör i vårdkön och en byggnota som bara vuxit och vuxit.

Bland de dyraste i världen

Enligt uppgifter är nu Nya Karolinska världens trettonde dyraste byggnad. Bara förändringsarbetena har hittills kostat 1,65 miljarder kronor extra. För det skulle man kunna anställa 3 000 nya sjuksköterskor.

Här finns smaskiga detaljer. Som ett finanslandstingsråd - moderaten Irene Svenonius - som utreds för jäv och är gift med den upphandlingschef som godkänt de uppblåsta konsultfakturorna.

Sammanblandningen mellan politiken, affärsintressen och vänskapsband går genom hela affären med Nya Karolinska.

Sjukhuset betalas med så kallad offentlig-privat samverkan, OPS, där privata investeringar återbetalas av samhället. I teorin ska det leda till effektivt och billigt byggande. I verkligheten har det inneburit skenande kostnader, märkliga affärsförbindelser och skyhöga konsultarvoden. Och ett sjukhus som inte tycks fungera.

Affären med Nya Karolinska säger något väsentligt om vilket sorts parti Moderaterna är. För dem ska politiker bara vara beställare och hålla plånboken öppen för olika privata intressen. Inte så sällan går politikerna sedan vidare till att arbeta för dessa privata intressen.

Fick jobb hos lobbyisten

Stockholms dåvarande finanslandstingsråd Catharina Elmsäter-Svärd (M) drev igenom det OPS-kontrakt där Skanska och det brittiska riskkapitalbolaget Innisfree fick i uppdrag att finansiera, bygga och driva Nya Karolinska. Redan 2014 varnades det för att priset för bygget skulle stegras, men politikerna blundade för det.

Elmsäter-Svärd lovade att slutnotan skulle landa på som mest 52 miljarder (”Det är ett tak och kan inte bli dyrare för skattebetalarna”), nu talas det om 62 miljarder. Efter en sväng som infrastrukturminister är hon sedan augusti vd för branschorganisationen Sveriges Byggindustrier. Som en av sina profilfrågor har man att mer ska byggas som OPS.

– I en tid när svensk byggbranschs betydelse för att lösa samhällsutmaningarna blir allt större behövs en vd som kan kombinera kunskap om politiska processer med erfarenhet från både medlemsorganisationer och näringslivet, sa Svante Hagman, styrelseordförande för Sveriges Byggindustrier när man hade tillsatt Elmsäter-Svärd.

I samma styrelse sitter för övrigt Skanskas vd. Offentlig-privat samverkan, så att säga.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.