Mejla

Daniel Swedin

Pensionerna är valfrågan som sossarna bara glömde

Att tvinga den som redan slitit ut sig att jobba längre är anstötligt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) anser att det krisande pensionssystemet behöver ett tillskott på närmare 20 miljarder kronor per år för att ge rimliga pensioner.
Foto: CAROLINA BYRMO
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) anser att det krisande pensionssystemet behöver ett tillskott på närmare 20 miljarder kronor per år för att ge rimliga pensioner.

Vintern 2017 enades partierna i pensionsgruppen - Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna - om pensionssystemets framtid. Framtidens äldre ska få ett bättre grundskydd och det har röjts upp bland fondbolagen i PPM-systemet. Och man bestämde att pensionsåldern ska höjas.

När svenska politiker pratar om pensioner så brukar det oftast mässas om att människor ska jobba tills de blir 70, 75 eller till och med 80 år. Vi blir ju så gamla nu för tiden. Och vad friska dagens och framtidens åldringar är!

Livslängden sjunker

Klarar man av att spela golf som pensionär så klarar man av att jobba i charken, köra travers eller servera skolluncher. Härförleden gjorde ju tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt till och med ett litet inhopp i debatten och uppmanade svenskarna att aldrig sluta jobba.

Hur vi pratar om pensionerna är kanske det främsta exemplet på hur politik rör sig i ett annat universum än vad vanliga svenskar gör. I verkligheten är det ju så att medelpensioneringsåldern för hela LO-kollektivet är 63,8 år. Det är en bit under det som de flesta uppfattar är pensionsålder.

I verkligheten fungerar det så att vanliga jobb inte ger nämnvärt högre allmän pension än garantipensionen. Trots målsättningen att den statliga inkomstpensionen skulle ge 60 procent av slutinkomsten i pension får de yngsta pensionärerna inte ens hälften. Det första året med pension får man förvisso ett påslag på 18 procent som sedan dras av årligen vid justeringen efter löneutvecklingen. En 95-åring ska leva på pensioner som släpar efter med mer än 50 procent.

Till detta kan man lägga att den beräknade återstående livstiden hos lågutbildade kvinnor nu faktiskt sjunker. Och den står i praktiken stilla för lågutbildade män.

Vi har ett pensionssystem som innebär sjunkande ersättningar, där det lönar sig allt mindre att jobba och som är på väg att omvandlas till en sorts grundpension. Att svaret på det är att tvinga den som slitit ut sig att jobba längre är anstötligt.

Mer pengar in i systemet

Nu säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för att avgifterna i pensionssystemet måste höjas. Årligen måste 20 miljarder extra kronor in i systemet för att svenskar ska få rimliga pensioner, enligt Strandhäll.

– Jag kommer att driva den här frågan stenhårt, säger Annika Strandhäll till Svenska Dagbladet.

Det är på tiden. Pensionen måste fungera som ett inkomstskydd för löntagare med helt vanliga inkomster.

Frågan är bara varför Strandhäll – som varit minister i fem år – väntat så länge på att erkänna detta. En rejäl höjning av avgifterna har varit nödvändig länge, och mer pengar in i pensionssystemet hade kunnat vara en valfråga både 2014 och 2018.


Av: Daniel Swedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.