Hot mot genusforskare skadligt för demokratin

Analyserar maktrelationer – tvingas ha vakter

Polisen spärrade av utanför Nationella sekretariatet för genusforskning i Göteborg när ett misstänkt farligt föremål hittades, i december 2018.

Vittnesmålet från Anneli Häyrén, genusforskare vid Uppsala universitet, är förfärligt.
“Det är allt ifrån hot om att till exempel skjuta våra föreläsare när vi har offentliga föreläsningar, till att det kan komma in någon som är arg eller irriterad över det vi forskar om och då vara fysiskt hotfull mot den forskaren. Det kommer också telefonsamtal eller e-post som är hotfulla eller obehagliga”, säger hon till Svt Nyheter.

Efter upprepade hot och incidenter, där personer kommit till genusinstitutionen vid Uppsala universitet med hammare, är det numera alltid vakter vid öppna föreläsningar, rapporterar Svt.

Genusforskare vid andra svenska universitet drabbas på liknande sätt. För ett år sen blev det stort pådrag när en påse hittades på dörren till Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet. Påsen såg ut att innehålla en bomb och polis tillkallades. Lokalerna fick utrymmas.

”Det visade sig att många genusforskare har ständigt inkommande hat- och hotmeddelanden, det hade jag ingen aning om eftersom det inte har rapporterats in”, sa Jörgen Svensson, säkerhetschef på universitetet, till TT.

Det är ett antidemokratiskt skifte och en vetenskapsfientlighet som borde få anständiga människor att rasa.
Så vad är det då galenskapen handlar om?

Skapar farlig stämning

De senaste åren har vi sett en rad konservativa debattörer och politiker i högerns ytterkant som osakligt och fientligt attackerar genusforskningen. Som beskriver den som en skadlig ideologi och skapar en rent farlig stämning för de som bedriver forskningen. Vissa av debattörerna har ett stort antal anhängare på nätet.

Och folk är uppenbarligen lättvallade får. De som attackerar med hot om våld, eller rent fysiska försök till våld, har givetvis målet att tysta och skrämma. Att man inte ska våga bedriva forskning om så viktiga frågor som vilken roll kön och genus spelar. Det är ett brett ämnesfält för forskning man vill utplåna, som i grunden belyser hur mäns och kvinnors livsvillkor ser ut i världen.
Maktrelationer borde vara mer intressanta än någonsin att analysera. Inte minst i ett land där kvinnor dominerar på högskolorna – men ändå tjänar mindre redan vid första anställningen.

”Använder samma metoder”

Etnologen Jenny Gunnarsson Payne beskriver för Svt hur kritiken mot genusvetenskapen bytt skepnad de senaste åren.

“Vi ser att kritiken är mycket mer generaliserande och hätskare. Det kan bero på att frågor som handlar om makt och ojämlikhet kan anses vara kontroversiellt, men även att det faktiskt bedrivits en aktiv kampanj, bland annat från konservativa grupper, mot genusvetenskapen”, säger hon, och tillägger:
“Man tänker att genusvetenskapen är extra ideologisk eller ovetenskaplig. Men det stämmer inte, man använder samma metoder som andra discipliner.”
Skyddet för vetenskapen måste förstärkas i ett urspårat samhällsklimat. Det är alldeles uppenbart.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.