Mejla

Pernilla Ericson

Skyddar du någon Harvey Weinstein?

Många såg – stjärnorna fick fortsätta

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

1 av 2 | Foto: TT

LEDARE

Filmmogulen Harvey Weinstein anländer till rättssalen tungt stödd på en rullator. Han ser ut som en bruten man. En ryggoperation väntar. Rullatorn var ett önskemål från hans försvarsteam, rapporterar CNN.

Att han rolltillsatte så många kvinnor verkar ha glömts bort, beklagade han sig nyligen i en intervju med New York Post.

Nu ser alla Harvey Weinstein. I många år blundade Hollywood för vittnesmål om sexuella trakasserier och våldtäkter. Han var mäktig och lönsam. En guldkalv.
“Guldkalven” är också titeln på senaste avsnittet av Kalla Fakta.

“Jag är bara 14, du då?” skrev en flicka i en chatt.
“Wow, jag är äldre än du” var 21-åriga fotbollsspelaren Kingsley Sarfos svar, rapporterar Kalla Fakta. “Jag vill träffa dig.”
Spelaren var tydlig med att han ville ha sex med henne, uppger flickan. Hon sa nej.
“Jag var rädd”, berättar hon.

”Hon ser lite ung ut, den där tjejen.”

Kingsley Sarfo från Ghana värvades till svenska laget Sirius i Uppsala och blev en firad stjärna. Han utsågs till Årets spelare i Superettan. Klubbar och agenturen Soccer Soldier, ägd av familjen Strand, hoppades tjäna stora pengar på honom. Svenska fotbollförbundet försökte skynda på hans medborgarskap inför U21-EM 2017.
Men varningstecken dök upp. Grannarnas klagade på Sarfos festande. Och så var det kontakten med unga flickor. Den yngsta var 12 år.
Flickan kom till matcher, följde med på träffar utanför planen.

Spelare reagerade. “Hon ser lite ung ut, den där tjejen. Tänk på det.”
"Hon är 18", uppges Sarfo ha sagt.
Samtidigt hade flickans mamma upptäckt meddelanden från spelaren, där Sarfo uppmanat dottern att skicka bilder och frågat när de kunde ses. Han hade bekostat resan till Uppsala. Flickan ville inte berätta vad de gjort. Mamman kontaktade först spelaren, och sen klubbledningen i Sirius. Dåvarande klubbchef Michael Lundgren bad tränarna Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand att ta ett samtal med Kingsley Sarfo.

Flickan, som då gick i mellanstadiet, var påstridig och princip “stalkade honom”, ska Kingsley ha svarat.

Mötet dokumenterades inte, och ledde inte till några vidare åtgärder. Ingen polisanmälan, ingen orosanmälan. Kontakten skulle upphöra, sades det. Saken var utagerad.

Men Sarfo fortsatte att ha kontakt med 12-åringen. Samtal inleddes med en 14-årig flicka. De möttes.
“Jag ska knulla dig tills du gråter”, skrev Sarfo till 14-åringen, uppger Kalla Fakta.
Malmö FF köpte spelaren för en av de största övergångssummorna någonsin mellan svenska klubbar.

När 14-åringen polisanmälde Kingsley Sarfo, hävdade spelaren att han inte visste hur gammal hon var. Han tilläts spela och träna.

Sarfo fälldes för två fall av våldtäkt, till två år och åtta månaders fängelse och utvisning i tio år. Förundersökningen har dock öppnats på nytt, då 14-åringens ålder ifrågasätts.
“Klart det är synd om flickan. Men så jävla synd är det inte, de har haft rätt så roligt tillsammans”, säger agenten Niklas Strand till Kalla Fakta.
Metoo-uppropen visade att sexuella trakasserier och övergrepp förekommer i alla samhällsskikt, i alla branscher. Men de visade också att makt och status gör enorm skillnad. Det är som att den som är riktigt skicklig inte också kan vara en förövare. Är du lönsam så är många beredda att dra lans för dig.

Det är en fullkomligt förkastlig struktur som uppehålls, och det är bara vi som samhälle som kan slå hål på den.

Den som läst journalisten Matilda Gustavssons bok “Klubben” om fallet Kulturprofilen, våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault, blir sittande med en fråga efter sista sidan.
Vem är det vi skyddar just nu?

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.