Folk borde få sin spruta på jobbet

Regionerna måste ta sitt ansvar

Vaccinering på arbetsplatser spar resurser för vården och gör det enklare att få sin spruta.

Den avgörande fasen när hela befolkningen ska vaccineras närmar sig. Trots försenade leveranser, larm om biverkningar och krånglande bokningssystem blir det så småningom dags för det som kallas fas fyra när alla över 18 år ska få sina sprutor.

Det är klart att regionerna vid det här laget borde ha mobiliserat de krafter som kan få massvaccineringen att fungera. En av de viktigaste aktörerna är arbetsmarknadens parter och företagshälsovården.

Spar resurser

Att ge människor möjlighet att få sin spruta på jobbet spar inte bara resurser åt vården. Det underlättar dessutom för de som ska vaccineras, och fler kommer att få ett skydd.

Allt det där vet vi. Företagshälsovåden har nämligen spelat en viktig roll i vaccinationskampanjer tidigare.

Vi vet dessutom att arbetsgivarnas organisation och de fackliga centralorganisationerna vill vara med. Det är mer än en månad sedan de uppmanade regeringen att engagera företagshälsovården. Och regeringen håller med. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har till och med hållit ett möte med fack och arbetsgivare om vaccinering på arbetsplatserna.

Avtalen är inte färdiga

Så hur kan det komma sig att avtalen inte är färdiga? Hur kan det komma sig att vissa regioner väljer bort möjligheten att ge människor sitt vaccin på arbetsplatsen och i stället till exempel satsar på privata vårdbolag?

Det gäller - som vanligt - region Stockholm, men också till exempel Västra Götaland.

Sverige är ett avlångt land. Det går att förstå varför man valt att lägga ett stort ansvar för hur vaccinationen organiseras på regionerna, även om staten betalar.

Men hela resonemanget bygger på att regionerna är redo att ta ansvar. Att man följer prioriteringar och att man hittar lösningar som gör att vaccinationstakten kan hållas uppe.

Att inte planera för att använda företagshälsovården eller att dra nytta av arbetsplatserna är att inte ta det ansvaret. Då måste staten säga ifrån.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.