Tegnells urtvättade tröjor är überhippa

Anders Tegnells klädstil ligger oväntat rätt i tiden

Anders Tegnell har gjort chinos, den ostrukna pikettröjan och den urtvättade överdragströjan till sin uniform.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är sannolikt det senaste årets mest omskrivna person. Orsaken till det är som vi alla vet sorglig. Men en hel del av diskussionen om hans person har handlat om kläderna. Jag vet inte om vi har haft någon framträdande direktör eller ledare, förutom i sportsammanhang, som haft en lika ledig klädstil.
Anders Tegnell har gjort chinos, den ostrukna pikettröjan och den urtvättade överdragströjan till sin uniform. Kläderna ser ut att ha åtminstone ett par år eller decennier på nacken. När jag frågar min modekunniga vän Andres Lokko om statsepidemiologens karakteristiska klädstil säger han:
– Tegnell ser ju faktiskt ut som han klivit rakt ut ur en Our Legacy-annons! Han har uppnått exakt den superavslappnade normcore de har eftersträvat i flera år. Han behöver bara betydligt bättre skor för att looken ska flyga.
Our Legacy är en svensk designduo vars plagg för ett otränat öga ser långt ifrån moderna ut. Allt är urtvättat, lite säckigt och skrynkligt. Men också väldigt hippt.

Kombination av Obama och Thunberg

Anders Tegnells klädstil ligger inte bara oväntat rätt i tiden, den signalerar också något vi gärna vill förknippa med det svenska samhället; jämlikhet. Han må tjäna långt över medelinkomsttagaren men klär sig som vem som helst. I princip alla har råd att se ut som Anders Tegnell. Det finns också något anti-auktoritärt i den skjort- och slipslösa stilen som jag tror inte fungerar lika väl i alla länder. Som en kombination av Barack Obamas uppkavlade skjortärmar och Greta Thunbergs antikonsumtionsbudskap.

Kanske passar det avslappande förhållandet till klädkoder särskilt väl i en pandemi när de flesta av oss tillbringar mer tid i bekvämare plagg, särskilt vi som kan arbeta hemifrån.

Göran Greider gick dessutom ut till mjukisbyxans försvar

Efter det kuppliknande försöket till stormning av Kapitolium i Washington blåste en diskussion upp när högerdebattören Ivar Arpi skrev en tweet som han senare raderade att ”ingen, absolut ingen kan tro att detta leder till att några arga 20-åriga killar i mjukisbyxor som tar selfies snart tar makten i USA”.
Arpi fick rättmätig kritik för att ha försökt spela ned den våldsamma attacken. Göran Greider gick dessutom ut till mjukisbyxans försvar på Aftonbladets kultursidor och beskrev Arpis utspel som klassförakt.

Anna Wintour i sweatpants

Modejournalisten Susanne Ljung skrev redan förra våren att mjukisbyxan – eller sweatpants som hon kallar den – är högsta mode. "Kanske kommer man i framtiden att dela in världen i ett före, och ett efter." Då syftade Ljung inte på pandemin, utan på när amerikanska Vogues mytospunna chefredaktör Anna Wintour lät sig fotas i plagget.
Svensk Handel utsåg redan 2019 mjukiskläder som årets julklapp. I efterhand kan det ses som en profetia om året då vi alla stuvade undan festplaggen och investerade i lösare kläder. Ska Anders Tegnell vara helt rätt i tiden bör han ha på sig ett par mjukisbyxor vid nästa offentliga framträdande.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.