Ännu fler köttfria måltider på förskolor
Kan rädda 800 liv per år
Sverige är bland de sämsta när det gäller matvanor och klimatpåverkan enligt en ny studie. Svenskars köttkonsumtion är inte hållbar varken för klimatet eller för den egna hälsan.
Vi har hört det förut. Men tydligen tåls det att sägas igen.
Fler behöver helt enkelt bryta sina kostvanor och äta mer växtbaserat. Åtminstone någon gång i veckan. 80 kilo kött snittar gemene svensk per år. Det är mer kött per person jämfört med många andra länder.
Även om köttätandet har minskat i Sverige är det fortfarande mycket. Om man skulle lägga fram så mycket på ett bord skulle folk ändå reagera på hur makabert ett års förbrukning ser ut.
Det är inte ett påstående taget från luften, vi har blivit slagna i huvudet med all nationell och internationell fakta rörande köttets påverkan på vårt liv.
Köttproduktionen bidrar till att göra antibiotikan mindre verkningsfull och är en grogrund för fågel- och svininfluensor.
Vi behöver inte ytterligare pandemier efter covid.
Svenska myndigheter rekommenderar till och med att vi minskar köttkonsumtionen för hälsans skull. Rött kött ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.
Förra året rekommenderade Livsmedelsverket att vi skulle minska köttätandet till 350 gram per vecka. Det skulle enligt dem kunna rädda 800 liv per år. Istället för att ställa högre krav på det offentliga och ta ansvar som politiker struntade landsbygdsministern Peter Kullgren (KD) i kostråden.
Köttkonsumtionen är inte heller hållbart ur klimat- och miljösynpunkt. Det är produktionen som är den största boven. Det är där mestadels växthusgasutsläppen sker. Köttet har nästan lika mycket klimatpåverkan som transportsektorn, och det är riktigt illa.
Kött och mejeriprodukter står för 75% av matens utsläpp av växthusgaser. Flera studier har redan konstaterat hur köttfrikost har en positiv inverkan på klimatet. Om man vill lyssna på forskning det vill säga. För man kan, som Peter Kullgren, slå dövörat till och låtsas som att ingenting har hänt.
Att anamma de nya kostråden behöver inte bara ske på individuell nivå. Det gemensamma kan gå före. Fler köttfria dagar på förskolor, skolor, sjukhus och äldreboende. Det offentliga rår vi över och är möjligt att påverka. Att halvera konsumtionen skulle minska utsläppen med 20 procent enligt studien.
Redan för sjutton år sedan uppmanade FN:s klimatpanel IPCC, alla människor att åtminstone en dag i veckan äta något annat än kött. Syftet var att minska utsläppen.
Det vi äter påverkar både oss själva och världen vi lever i. Det är dags att inse det.