Mejla

Eva Franchell

Filippa Reinfeldt, Mona Sahlin och feministisk snöröjning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Staffan Heimerson
Staffan Heimerson

LEDARE

Förklaringen till den här konstiga rubriken kommer längre ner i texten som jag valt att tillägna Staffan Heimerson. Ni vet kollegan som fick kicken när han kommenterade sin krönika som borde ha hamnat i papperskorgen. I den text som publicerades här i Aftonbladet jämförde han #metoo-rörelsen med häxjakt med drag av Stalins utrensningar. I en intervju spädde han på det hela med att säga att vi kvinnor bara använde #metoo som en förevändning för att få skriva sjaskig pornografi.
Staffan Heimerson gör vad som helst för att få till en rubrik.

Köpte en kalv

En gång köpte Staffan och jag en kalv. Det var 1981, kalven gick på bete någonstans i Roslagen och tanken var att Aftonbladets läsare skulle få följa kalven från hage till slaktbord. Kalven döptes till Ferdinand och det var jag som skickades ut för att bevaka hans korta liv.
Det var ett så bisarrt uppdrag att det bara kunde ha kommit från dåvarande nyhetschefen Staffan Heimerson. Som vanligt tänkte han inte ett dugg på konsekvenserna. Det blev visserligen några gulliga uppslag, men sedan skulle ju djuret dö.
Det fick bli en slakt i skymundan.

Provocerat oss

Så småningom blev Staffan krönikör och ofta har han provocerat oss här på ledarredaktionen. Han vet alltid bäst och vill gärna ha sista ordet. Den största rubriken. Den värsta bild-bylinen.

Han är en riktig tidningsdiva och det är därför han går på som han gör utan en tanke på konsekvenserna. Han kallar sexuella trakasserier för drullputterier och skojar lite om "normala personalfester där dyngraka grabbar vill sätta på växeltelefonisten".

Han är en citatmaskin som trivialiserar sexuella övergrepp för han vill både synas och höras. Nu har han dessutom skrivit en hel bok där han beskriver kvinnornas protester som "ett gift som injicerades i samhällskroppen".

I boken läser jag att han dygnet efter den beramade krönikan fick mer än tusen mejl, kvinnorna var hatiska medan männen gav honom sitt stöd.

Blir som galna

För det är klart att Staffan Heimerson bars fram av en hejarklack. Det var säkert samma grabbgäng som läser vår ledarsida och egentligen ska vi inte sätta oss på några höga hästar. Vi sätter också rubriker som vädjar till våra manliga läsares sämsta sidor. Vi vet vad de älskar att hata.

Mona Sahlin är till exempel en riktig klickmagnet. Filippa Reinfeldt är en annan. Och sätter vi rubriken "Feministisk snöröjning" blir våra manliga läsare som galna. Vi provocerar och de reagerar.

Precis som Staffan Heimerson vill vi väcka debatt, men i fortsättningen får vi nog rannsaka våra motiv och granska våra rubriker. Kvinnor är inget gift i samhällskroppen, de är våra läsare och förtjänar vår respekt.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Staffan Heimerson

Mona Sahlin

Filippa Reinfeldt

Snöröjning

Metoo