Höj pensionerna – inte pensionsåldern

Alla är inte lika alerta som Marianne Rundström

Alla orkar inte arbeta långt efter 60 som SVT:s Marianne Rundström. I LO-kollektivet är medelpensionsåldern 63,8 år.

I går klubbade riksdagen igenom att pensionsåldern ska höjas. Det är ett beslut som har stor uppbackning i riksdagen av den så kallade Pensionsgruppen, där alla partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ingår.

Från och med nästa år kommer åldern för när man ha rätt att börja ta ut sin allmänna pension att höjas från 61 till 62 år. Dessutom ändras den högsta ålder då man har rätt att behålla sin anställning från 67 till 68 år, och den lägsta åldern för att ta ut garantipension ska höjas år 2023 från 65 till 66 år.

Elfsberg och Rundström högröstade kritiker

Det kan tyckas rimligt att vi måste arbeta lite längre när medellivslängd ökar. Högröstade grupper har också på senare år bullrat mot Sveriges rigida pensionsgränser. De tidigare SVT-programledarna Marianne Rundström och Claes Elfsberg har båda profilerat sig i frågan och tycker att man ska få arbeta längre, helst så länge man vill och kan.
Det är lätt att förstå att pigga äldre människor, de som Amelia Adamo en gång döpte till "mappies" – mogna attraktiva pionjära personer – vill fortsätta sitt värv tills kropp, knopp och omgivning säger ifrån.

Men väldigt många är utslitna långt före pensionen. För dem spelar det ingen roll hur mycket riksdagen höjer pensionsåldern, deras kroppar orkar ändå inte arbeta längre.

Medellivslängden ökar inte för arbetare

Medelpensioneringsåldern för hela LO-kollektivet är 63,8 år. Dessutom blir deras livslängd inte alls längre. Enligt LO-rapporten "Ojämlik hälsa", som publicerades i tisdags, har medellivslängden för kvinnor i typiska LO-yrken med låga inkomster stått helt still under de senaste tio åren.
Kommunals ordförande Tobias Baudin har tidigare kallat de höjda pensionsåldrarna för "ett svek mot Sveriges arbetarkvinnor”. Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har rasat och i veckan sa han i SvD Näringsliv att han är "förbannad".
Det är svårt att inte hålla med.
I slutändan går det inte att komma runt att det måste skjutas till statliga pengar till pensionssystemet, satsas på arbetsmiljön så att människor orkar jobba längre och att sjukförsäkringen och a-kassan måste stärkas så att de ger ett skydd till de som är utslitna och inte orkar arbeta de sista åren.

Ska löna sig att arbeta

Pensionsgruppens överenskommelse har börjat i fel ände. I stället för att höja pensionsåldern borde man höja pensionerna. En kommunalare som arbetat heltid i 40 år får ut knappt halva slutlönen i pension och blir därför beroende av såväl garantipension som bostadstillägg. Om det inte lönar sig att arbeta är det fel på systemet, det borde till och med moderater begripa.
Det går inte att bygga ett pensionssystem på att alla ska vara lika pigga och alerta som före detta nyhetsankare.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.