Putin och Erdogan försöker styra oss

Aftonbladet utsatta för påverkansförsök

Presidenterna Erdogan och Putin möttes i Teheran den 19 juli.

Den ryska offensiven har stannat upp, trots intensiva bombningar av både militära och civila mål. Det är ett besvärligt läge för Putin.

Det är så besvärande, att hans regim inte längre nöjer sig med sträng censur på det lilla som finns kvar av fria medier i Ryssland. Nu försöker de också tysta medier utomlands.

Attack mot Aftonbladet

Den 18 juli publicerade ryska utrikesdepartementet ett inlägg på sin officiella hemsida som anklagade Aftonbladet för att sprida ”russofobisk galenskap”.

En av de artiklar i denna tidning som Kreml stämplade som ”fake news” beskriver livsmedelsbristens roll i de ryska krigsplanerna.

Blockaden av ukrainska hamnar hindrar en av världens ledande exportörer av spannmål från att skeppa ut sina varor. Följden blir att den globala matkrisen förvärras. Svälten ligger runt hörnet i många länder, inte minst i Afrika.

Tre despoter möts. Vladimir Putin, Ebrahim Raisi och Recep Tayyip Erdogan i Teheran den 19 juli.

Erdogan vill angripa kurder

Internationella samtal kan bryta den ryska handelsblockaden. I fredags undertecknades ett avtal i Istanbul om att öppna tre ukrainska hamnar. Dagen efter bombade Ryssland den största av dessa hamnar, Odessa.

Dessa förhandlingar var inte president Erdogans främsta skäl till att åka till Teheran i förra veckan. Han ville få sina kollegor i Ryssland och Iran att godkänna ett turkiskt angrepp mot kurdiska styrkor i norra Syrien.

Trots sitt medlemskap i Nato och sitt strategiska läge, så har Turkiet inte infört sanktioner mot Ryssland. Kontakterna är så omfattande att USA oroar sig för hur Ryssland använder sig av Turkiet för att undgå sanktionerna.

I Erdogans fälla

Det har inte varit någon hejd på de turkiska angreppen mot Sverige under våren. Företrädare för regimen i Ankara har tagit sig rätten att angripa svenska folkvalda, på ett sätt som liknar Moskvas angrepp mot svenska journalister.

Svenska medier har ofta fört vidare den turkiska kritiken okommenterat. I en intervju i Aftonbladet häromdagen menade riksdagsledamoten Lawen Redar (S), som har kurdisk bakgrund, att ”alla gick rakt in i Erdogans fälla”.

För Erdogans skamliga krig mot kurderna i Syrien har inget med Nato att göra. Medan vi stirrat oss blinda på kurdfrågan siktar den turkiske presidenten in sig på amerikanernas vapenembargo och ryssarnas politik i Syrien, säger Redar.

Ber Putin om lov

Dagen innan Turkiets president Erdogan åkte till Teheran, förnyade han sitt hot om att frysa Sverige och Finlands Natoansökningar.

Sedan åkte han för att inhämta Putins tillstånd för ett nytt angreppskrig.

Ryssland och Turkiet har angripit svenska medier och folkvalda under de senaste månaderna. Hur pass allvarligt är det, och hur ska vi förhålla oss till det? Spelar Turkiet dubbelt med både Nato och Ryssland? Och hur ska Sverige agera framöver när Erdogan fortsätter hota med att sätta käppar i hjulet?

Ledarskribent Peter Gustavsson chattade med läsarna.

Denna chatt är stängd.

 • Peter Gustavsson
  25 juli 202209.45

  Klockan går och det är dags att stänga chatten. Tack för alla kloka inspel, diskussionen fortsätter i andra forum. Ha en fin dag!

 • 25 juli 202209.45

  Finns det någon gräns för hyckleriet. Mot Ryssland inför vi alla möjliga restriktioner, vilket är rätt. Till Turkiet skall vi exportera vapen och Kurder. Tystnaden från borgerliga debattörer är total, inte ens en viskning hörs. När en nazist åker omkring i svenska förorter och bränner koraner skall den svenska yttrandefriheten försvaras. När en diktator vill diktera svensk massmedia håller man käften. Vad jag saknar Olof Palme.

  Stefan

  Hej Stefan! Ja vi behöver prata mer inte minst om vilken viktig roll kurdiska styrkor spelade i att knäcka IS. Och sluta spela med i Erdogans spel.

  Peter Gustavsson
 • 25 juli 202209.42

  Det fattar väl vilken klar människa som helst att Putin ligger bakom Despoten Erdogans motvilja mot Sverige o Finlands Nato ansökan

  Han har väl satt nån miljard till han på något konto.

  ULF MAGNUSSON

  Hej Ulf! Your guess is as good as mine.

  Peter Gustavsson
 • 25 juli 202209.41

  Hej! Vi ska följa svensk lag och Riksdagens beslut. För att stoppa vår Nato ansökan är det enklast för påtryckare, ryska troll mm att ta ta upp kurdfrågan som ett påtryckningsmedel. Ni i media bör beakta det, speciellt ni som är socialdemokratiskt organ och inte elda på kurdfrågan.

  Hasse

  Hans-Erik Jakobsson

  Hej Hasse! Du har helt rätt i att det finns många som eldar på i frågan för att sätta käppar i hjulet för Natoansökan - av olika anledningar. Men det innebär inte att Sverige ska ge vika för turkiska krav som inte rimmar med våra värderingar.

  Peter Gustavsson
 • 25 juli 202209.37

  Finns det fortfarande risk att Turkiet stoppar Natomedlemskapet? Jag trodde att det närmast kvarstod formaliteter

  Anna

  Hej Anna! När den finska presidenten Niinistö pratade med Erdogan i april fick han beskedet att det bara handlade om formaliteter. Sedan blockerade Turkiet ändå processen i sex veckor. Det hinder som nu återstår är att det turkiska parlamentet ska godkänna de svenska och finska ansökningar. Så Erdogan har fortfarande möjligheter att stoppa anslutningen.

  Peter Gustavsson

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.