I innerstan kan man inte ens föreställa sig livet i förorten

I Järva kan det ta en hel arbetsdag att skriva ut en blankett

Nyhetsbyrån Järva har bevakat området i nordvästra Stockholm sedan 2018.

– Jag gillar egentligen inte ordet positiva nyheter. Det handlar inte om det. Vi skriver om skiten också. Men det finns andra saker som suger som inte är att någon blivit skjuten i huvudet.

Kerstin Gustafsson Figueroa och Anna Nygård sitter vid konferensbordet på sin redaktion – ett fönsterlöst rum i Stockholmsförorten Rinkeby. Nyhetsbyrån Järva har funnits här i ett drygt halvår.

Bevakat Järva sedan 2018

Den andra skiten som Anna Nygård pratar om är saker som söndermöglade hyresrätter eller ett medborgarkontor som inte fungerar.

– Folk kommer till Folkets hus och gråter för att få skriva ut papper de behöver till Arbetsförmedlingen. På biblioteket kostar det pengar. De blir av med sina ersättningar, säger hon.

Nyhetsbyrån Järva har bevakat området i nordvästra Stockholm sedan 2018. Den startades av Kerstin Gustafsson Figueroa efter en lång karriär som reporter. Innan flytten till lokalen i Rinkeby skrevs de flesta artiklar på fik, bibliotek eller på badrumsgolvet.

Frågan är hur det känns att vara de få som bevakar ett område på plats samtidigt som nyhetsflashar och valrörelse cirklar runt som gamar efter nästa skjutning.

Absurda kontraster

Gustafsson Figueroa läser sällan andras nyheter om området längre. Detsamma gäller för Nygård. Ibland blir kontrasterna helt absurda:

– Det kom flashar om ett upplopp i Tensta centrum där jag befann mig. Jag såg mig omkring och det enda jag såg var tanter och farbröder.

Själv minns jag när jag stått i Ica-kön i Husby kl. 20.00 med en rad tanter, farbröder och barnfamiljer och läst i Aftonbladet, min egen tidning, om att boende i Husby inte vågar gå ut efter kl 17.

Urspårat samhällsklimat

I branschen har Nyhetsbyrån Järva ändå blivit populära. Andra journalister vill gå på studiebesök och jagar lokala källor.

– Jag funderar på att börja ta betalt för att ordna sådana här journalistmöten. Vi har inte tid, vi har en tidning att ge ut, säger Gustafsson Figueroa.

De senaste åren har Järva och andra utsatta förortsområden i Sverige kunnat följa ett samhällsklimat som spårat ur helt. Sverigedemokratiska toppolitiker säger idag öppet att kvinnor som bär slöja till folkdräkt symboliserar “en våldtäkt” på Sverige.

Halva riksdagen protesterar inte ens längre.

Trasiga tvättmaskiner berör

Stressade journalister är lätta att få med sig i allt grövre utspel och bevakning om invandrare och invandrartäta områden.

Lokaljournalistiken kan dock fortfarande göra skillnad.

Nyhetsbyrån Järva startade med en artikel om en trasig tvättmaskin. Gustafsson Figueroa skrev om tvättstugan till ett hyreshus som inte fungerat på två år. På 14 dagar var den lagad.

– Det var den artikeln som blev betydelsefull för mig som lokalreporter. Folk började höra av sig, och jag kände att jag fick folks förtroende. Det ledde till att jag vågade starta en egen tidning.

Skiten är mänsklig

Förra året publicerade Nyhetsbyrån Järva över 1000 artiklar. Av skribenterna bor nästan 200 i området. De bevakar allt de hinner med från kulturlivet till fotbollen, till stadens utförsäljningar av fastigheter och, såklart också, till skjutningarna.

Läser man bara riksnyheter om Järva kan man nästan slås av hur banala och vardagsnära problemen faktiskt är. Skiten är inte läskig. Den är mänsklig.

Ju närmare man kommer desto tydligare blir det att det hårdvinklade samtalet om invandrartäta bostadsområden bryter ned innerstadens förmåga att ens föreställa sig hur vardagen faktiskt kan se ut.

Det handlar om att inte kunna tvätta kläder på två år och om mögelskador.

Det handlar om en plats där det kan ta mer än en arbetsdag att skriva ut ett enda papper för att dina barn ska få äta nästa månad.

Följ ämnen i artikeln