Ledare

Högern vill diskriminera homosexuella i kyrkan

SD:s program är inspelat av vit maktbandet Ultima Thule

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

De politiska striderna i kyrkovalet låter kanske ålderdomliga, som att några farbröder i höga hattar från 1900-talets början plötsligt dykt upp och tagit sig ton i samhällsdebatten.

Partiet Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan "Posk", som är konservativa, vill tillåta präster att diskriminera samkönade par. Man gnuggar sig lite i ögonen, det är fortfarande 2021 va?

SD vill i sin tur återinföra den nationalistiska, snudd på fascistiska, psalmen "Fädernas kyrka" från 1930-talets psalmbok. Texten är pompös med versrader om "manlig och kristen tro" och löften om att "väpnad och villig" gå ut i krig för kyrkan.

”Trofast stam”

"Fädernas Sverige sig kämpat fram.

Kristus var med det på banan,

visade vägen för trofast stam:

Kristus är trofast och svek är skam;

korset stod tecknat på fanan."

En av de mest spridda versionerna av "Fädernas kyrka" på Youtube är inspelad av vit maktbandet Ultima Thule.

Jag är lite osäker på hur mycket det säger om kyrkligheten i dessa kretsar. Men det är nog ingen slump.

Svenska kyrkan språngbräda

Ultima Thule försökte på 1990-talet, precis som SD, bli rumsrena och tillsammans med skivbolagskungen Bert Karlsson lanserade de sin nationalistiska musik som "Vikingarock". Inte långt därefter – 2005 - ställde Sverigedemokraterna för första gången upp i kyrkovalet under partinamnet... "Fädernas kyrka".

Precis som då är syftet i årets val att utnyttja Svenska kyrkan som en språngbräda mot riksdagen och den verkliga makten. Segrar SD i kyrkovalet har de goda möjligheter att vinna Rosenbad, är tanken.

Och i Svenska kyrkan flyter Sverigedemokraternas idéer samman med ultrahögergrupper som Frimodig kyrka och de "opolitiska" i Posk.

En ytterligare grupp som påstår sig vara oberoende är Borgerligt alternativ. De är sprungna ur Moderaterna men har i exempelvis Säffle pastorat upplåtit nästan hela sin lista, sju av tio platser, till sverigedemokratiska kommunpolitiker.

"Grundvärderingarna är väldigt gemensamma", säger Borgerligt alternativ till Kyrkans tidning.

Snart för sent

En annan sak som är gemensam för de allra flesta till höger är att man vill låta präster vägra viga samkönade par. Det är ett bra lackmustest för vilka värderingar man står för i övrigt.

En gång i tiden fanns samma slags "samvetsklausul" när det kom till kvinnliga präster. Fram till 1980-talet kunde manliga präster vägra tjänstgöra med kvinnor. Men i dag är det alltså homosexuella som ska diskrimineras.

På söndag kväll stänger vallokalerna. Sen kan det vara för sent att stoppa dem

Publisert:

LÄS VIDARE

Kyrkopolitikerna låter som Ungerns diktator

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska kyrkan

Sverigedemokraterna

Frimodig kyrka

Ultima Thule

Moderaterna

Rosenbad