SD bör be om ursäkt för gnället på Tegnell

Tur att inte Kristersson ledde landet under pandemin

 Gustav Lloyd Agerblad, 32, tatuerar in ett porträtt av statsepidemiologen Anders Tegnell hos tatueraren Yashay Rissanen Tastas på tatueringssalongen Myndigheten på Södermalm i Stockholm.

Pandemin lider mot sitt slut och minnena börjar blekna. Det är nästan svårt att idag föreställa sig hur skakigt och vilset det var. Utelämnade till krafter vi inte riktigt förstod och med en vardag i trasor.

De som lämnade oss i förtid var många, farsoten slog hårt.

Vi blev överraskade, hade slarvat med totalförsvaret och vår beredskap var inte god. Men regeringen och myndigheterna hanterade en svår situation så gott det gick.

Många har kritiserat Sveriges relativa öppenhet under pandemin. Ofta från länder som själva hade hård lockdown och vars medborgare fick betala ett extremt högt pris med begränsad frihet, förstörd skolgång, övervakning och kontroll.

Men även i Sverige fanns kritik. Och på sina håll slog mer auktoritära reflexer till direkt.

Jimmie Åkesson krävde Anders Tegnells avgång några månader in i pandemin och pekade ut honom som syndabock. ”Tegnell måste ta ansvar för misstagen och avgå” skrev han på DN-debatt.

– Det är en massaker. Tusentals människor har fått dö i förtid till följd av, hävdar jag, att man gjorde allvarliga missbedömningar initialt kring kraften i det här viruset. Man lät det spridas, sa han i Aftonbladet.

Samma linje följde KD-ledaren Ebba Busch.

– Sveriges regering har med berått mod tillåtit en stor smittspridning i Sverige, sa hon.

I helgen kom så ett slags facit över den svenska strategin. Svenska Dagbladet har bett Statistiska centralbyrån att ta fram jämförande statistik för överdödligheten i Europa under pandemins första tre år. Hur många fler än vanligt dog.

”Sammanställningen visar att Sverige ligger lägst i hela EU, och i Norden, under denna period”, skriver SvD.

Sverige hade en överdödlighet för året 2020 till 2022 på 4,4 procent. Länder på kontinenten med en strikt lockdown som Belgien, Tyskland och Frankrike ligger på ungefär det dubbla.

Överdödligheten ligger högre i Norge, Danmark, Island och Finland, de länder som i media särskilt lyfts fram som bättre än Sverige.

Vad beror skillnaderna på?

Det är sannolikt inte så enkelt att svara på, Nederländerna drabbades mycket hårdare än Belgien. Kanske handlar det om tillfälligheter.

Men några mönster finns. Nordeuropa klarade sig bättre än Väst- och Sydeuropa. Östeuropa drabbades hårdast. Det kan bero på skillnader i resurser till vården, tillit till myndigheter eller underliggande folkhälsa. Eller en kombination.

Men vad skillnaderna i Europa inte kan handla om är den svenska coronastrategin. Påståendet att den var så mycket sämre än alla andras kan rimligen helt enkelt inte stämma, eftersom vi trots allt hade lägst överdödlighet.

Kritiken mot Sverige, attackerna och hatet mot Anders Tegnell, alla lögnerna och ryktesspridningen landade alltså i... ingenting.

Men de auktoritära reflexer som blottades på sina håll skrämmer. Tänk om vi hade haft en annan regering när pandemin kom? En som lyssnade på sirenernas sång.

Jimmie Åkesson bör be om ursäkt för attackerna mot Anders Tegnell och att han försökte peka ut honom som syndabock. Talet om ”massaker” var en absurd anklagelse redan då, men idag framstår det som ren desinformation.

Mitt i en kris.

Sverigedemokraterna ägnade sig under hela pandemin åt ett populistiskt spel som skrämde människor, undergrävde förtroendet för myndigheterna och skadade Sverige.

Tänker Jimmie Åkesson agera likadant vid nästa kris?

Ingenting tyder på motsatsen, inget tyder på att SD lärt sig. Tvärtom, idag är det andra tjänstemän de jagar.

Sanningen om pandemin börjar klarna i takt med tiden. De länder som hårt kritiserade Sveriges strategi låste sannolikt in sina medborgare i onödan. De svenska epidemiologerna hade rätt, Kinas lockdown-strategi som många inspirerades av var fel.

Lyssna på vetenskapen – inte på nätets åsiktsmaskiner, populistiska politiker och ekonomiska särintressen.

Det ligger en viktig lärdom i detta. Även på andra områden, inte minst inför framtidens kriser. Oavsett det gäller säkerhetspolitik eller klimatförändringar.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln