Skärp er politiker, sluta luras om EU

Väljarna förtjänar bättre än så här

Är det nyval snart eller? Det verkar så när man lyssnade på Agendas partiledardebatt i söndags. EU-valet är bara tre veckor bort men partierna håller fortfarande på med inrikespolitiskt tjafs. Skärpning. Allihop.

I dag drar EU-valrörelsen i gång på allvar med riksdagens stora partiledardebatt. Det konservativa blockets strategi har hittills varit att kollra bort väljarna i vad som är EU-politik och inte, bland annat genom att plötsligt börja prata kärnkraft. Och de lyckas. I söndagens debatt gick SVT på bluffen och lät klimatdelen helt domineras av kärnkraftsfrågan.

Problemet är bara att det inte är EU som bestämmer om vi ska ha kärnkraft i Sverige, det gör riksdagen.

Detta påpekades mycket riktigt av Isabella Lövin (MP) efter att Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD) fått duellera om frågan i 6 minuter. Lövin fortsatte ändå få frågor av journalisterna om just det – kärnkraft.

KD går till val på en skröna

Det "konservativa blocket" kastar även ut dimridåer kring en stor framgång i EU de senaste åren: den sociala pelaren. För två år sedan etablerade EU 20 icke bindande principer för bättre arbets- och levnadsvillkor. Det handlar bland annat om lika lön oavsett kön, omsorg och förskola till barn och rimliga löner för anständiga levnadsvillkor.

När det är dags för EU-politikerna att omsätta de gemensamma ambitionerna i praktisk politik säger Kristdemokraterna nej till allt. Sara Skyttedal (KD) har till och med gjort det till sin profilfråga att den sociala pelaren hotar svensk välfärd. Det bakvända resonemanget lyder att en högre miniminivå för levnadsvillkoren i Europa kommer sänka standarden i Sverige. Statsministern kallade resonemanget redan 2017 för "en skröna".

En skröna som KD nu går till val på.

Kärnkraft är ingen EU-fråga

Politikerna vill fortsätta prata om sina favoritämnen, oavsett om det är val i EU eller i Sverige.

Det är taktiskt, men det är inte schysst. Väljarna måste få veta vilka frågorna den 26 maj faktiskt är. Kärnkraft är inte en sådan.

Valrörelsen måste handla om EU-politik. Om utsläppsrätterna, hur svensk industri säljer sina överskott till smutsig kol i Polen i ett klimatmässigt nollsummespel. Om att lönerna för europeiska arbetare fortsätter att sjunka jämfört med BNP, och att en allt större del går till företagets vinster. Partiledardebatten om EU-valet i riksdagen i dag ger politikerna en ny chans. Väljarna förtjänar bättre än såhär.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.