Åkesson skulle inte ha släppt in Rushdie

Författare på flykt har inget att hämta

Salman Rushdie har förföljts av en islamistisk regim i mer än 30 år. Bilden är från 2013.

Under helgen kämpade Salman Rushdie för sitt liv. Han vårdades i respirator efter att ha attackerats med 12 knivhugg på en scen i västra New York.

Nu rapporteras han prata och skoja i sin sjukbädd. Den 75-årige författaren har överlevt ännu ett mordförsök.

Dödshotad av Iran

Rushdie är född i en muslimsk familj i Bombay, men har levt stora delar av sitt liv i Storbritannien. Ett liv som förändrades i grunden då Irans högste ledare ayatollah Khomeini 1989 riktade ett dödshot mot honom efter publiceringen av hans fjärde roman Satansverserna (Albert Bonnier, 1989).

Det fria ordet är hotat på många håll i världen. Men det unika i fallet Rushdie är att Iran utfärdat en belöning för den som har ihjäl honom. En summa som för sex år sedan höjdes till 40 miljoner kronor.

SD inskränker asylrätten

Sverigedemokraterna bildades samma år som Satansverserna gavs ut på originalspråk. Partiets viktigaste fråga är att hindra att människor som Rushdie får möjlighet till skydd i Sverige.

Asylrätten ska inskränkas, och folk skickas tillbaka. Till mullornas Iran, talibanernas Afghanistan, inbördeskrigets Syrien.

Rushdie har förföljts av en islamistisk regim under mer än 30 år. Samtidigt har SD:s företrädare oförtröttligt motarbetat att personer med Rushdies bakgrund kommer hit.

Skydd för förföljda författare

Dödshotet mot Rushdie inspirerade till bildandet av ett nätverk för att ge förföljda författare säkra platser för att kunna fortsätta sitt arbete. Dess efterföljare ICORN samlar idag 70 städer och kommuner – de flesta i Sverige och Norge.

Man väljer vad man vill göra med sitt enda liv. I många kommuner runt om i Sverige har politiker i Liberalerna engagerat sig för förföljda författare. Medan SD varit engagerade i att motsätta sig sådana initiativ.

Macron eller Le Pen

Johan Pehrson (L) talar ofta varmt för fransk kulturpolitik. Det ledde härom veckan till en diskussion om vilka böcker partiledaren läste i skolan. Men det viktiga försvann i samtalet.

Frankrikes liberale president Macrons engagemang för kulturpolitiken handlar om att främja mänskliga rättigheter och ett öppet samhälle. För att hålla tillbaka framväxten för den extrema höger som leds av Marine Le Pen.

De svenska liberalpartisterna har i stället börjat samarbeta med SD. Och de får inget för det, för SD tänker inte släppa in dem i regeringen.

Brittiskt och amerikanskt skydd

Som medborgare i brittiska samväldet har Salman Rushdie kunnat få skydd i Storbritannien. Och han har senare kunnat bosätta sig i USA.

Det var tur för honom. I ett SD-styrt Sverige hade han aldrig släppts in.