S räntesmocka stänger högskolan för arbetare

Nytt förslag: Avgiften för studielån chockhöjs

Sex år skiljer det i förväntad livslängd mellan högutbildade och lågutbildade i Sverige. Högutbildade mår dessutom generellt bättre, och deras barns framtidsutsikter ser ljusare ut. Men nu vill regeringen sätta upp ännu ett hinder för att arbetarklassen ska utbilda sig - genom att chockhöja räntan för studielånen.

Från en ränta på 0,05 procent vill regeringen göra en tio gånger så stor höjning till 0,5 procent. Det försvaras bland annat av Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning. Till Göteborgs-Posten säger hon att det ”fortfarande är väldigt förmånligt”. Men förslaget får skarp kritik från studentorganisationer och fack. De menar att risken är stor att färre kommer att utbilda sig.

Förstår oron

– Jag hoppas verkligen inte att det kommer att bli så, men det är klart att jag kan förstå oron. Jag vet hur viktigt det är att hålla nere räntenivån, det är ganska höga trösklar att ta sig in på högre utbildning ändå, om man som precis som jag, kommer från ett arbetarklasshem, säger Matilda Ernkrans till GP.

Ernkrans har rätt i att det är höga trösklar för arbetarklassen att ta sig in på högre utbildning. En av rädslorna är dock just att skulderna ska bli för stora, och att det blir svårt att betala tillbaka. Höjningen beror på att regeringen vill finansiera omställningsstudiestödet. Det innebär att människor ska få stöd att utbilda sig även om de är mitt i livet, och har en annan karriär bakom sig.

Unga får betala

Det är ett bra förslag, men det borde inte finansieras av unga studenter. Det finns närmast en romantiserad bild av den unga fattiga studenten som äter nudlar och pluggar till tentor i en studentkorridor. Men studenter kan vara allt från ensamstående föräldrar som kämpar för att få ihop ekonomin, till unga personer som blir utnyttjade på en brutal andrahandsmarknad för bostäder.

Priset blir inte bara högt för enskilda studenter som redan i dag kämpar med att få ihop ekonomin. Det kommer kosta samhället mycket om människor inte vågar ta klivet ut till högre studier för att det kan bli för dyrt. I dag har vi redan problem med social snedrekrytering till universitet och högskolor. Ett av regeringens mål är att minska snedfördelningen. Att då höja räntan för lånen är inte särskilt smart.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.