Utan vallöften kommer Andersson förlora valet

Det räcker inte att prata

Statsminister Magdalena Andersson.

Vad vill Magdalena Andersson göra med ytterligare en mandatperiod? Den frågan inställer sig när jag lyssnat på Ekots partiledarutfrågning av den socialdemokratiska partiledaren.

Magdalena Andersson går så långt att hon nästan avvisar idén med vallöften. Eftersom hon ändå kommer förhandla med andra sedan, är det dumt att lova en massa. Kvar står socialdemokratin som rörelse utan vallöften och utan valmanifest när en månad återstår till valet.

Runt om i landet drar valarbetare runt och knackar dörr. På arbetarekommuner och fackexpeditioner sitter människor och ringer väljare för att förmå dem att rösta på Socialdemokraterna en gång till.

Att bara förtälja den rätt tröttsamma och devisen att vi ska ”vända alla stenar” och ”Magdalena Andersson är vår statsminister” räcker inte.

Det behövs konkreta reformer. Sådana som Socialdemokraterna brukar gå till val på att få genomföra.

Jag stötte på en valarbetare i veckan och hen frågade uppgivet: ”När kommer valmanifestet, Daniel?”. När de knackar dörr i hens förort har de inte mycket att säga utöver att borgarna och SD vore sämre.

Magdalena Andersson har högt förtroende, men väljarna kräver konkreta svar och visioner för framtiden. Väljarna vill veta vad socialdemokratin vill.

Socialdemokratins livsluft är att skapa ett fungerande välfärdssamhälle präglat av ekonomisk jämlikhet. Där är vi inte idag med långa vårdköer, dödsskjutningar varje vecka och skenande ojämlikhet och segregation. Skolan är sönderprivatiserad.

Exakt de frågor Socialdemokraterna under Magdalena Anderssons ledning har talat om. Men prata räcker inte. Det behövs konkreta reformer. Sådana som Socialdemokraterna brukar gå till val på att få genomföra.

Ett exempel som skulle visa upp Socialdemokraternas samhällssyn, och att man verkligen lyssnar på forskningen kring hur man stoppar nyrekryteringen av unga kriminella till gängmiljöer, vore att lova exempelvis 10 000 fler socialarbetare i utsatta områden.

Alla experter vittnar om att bara kvalificerat stöd till familjer och tidiga förebyggande insatser fungerar. När polisen är på väg är det redan försent.

Men detta förslag, liksom hundratals andra, stoppas från att bli vallöften för att Magdalena Andersson anser att Sverige inte har råd. Samtidigt avvisar hon alla skattehöjningar och är oförmögen att rucka på det finanspolitiska ramverket.

Problemet blir då att Magdalena Andersson faktiskt inte är beredd att vända på de stenar som kan knäcka gängen. Den ekonomiska politik hon och finansminister Mikael Damberg för innebär fortsatt åtstramning, nedskärningar i välfärden och att nödvändiga välfärds- och klimatinvesteringar inte kommer göras i tid.

Det är en strategi för att förlora valet.

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.