Sveriges höger ger Viktor Orban makt

Teckning: PAUL WALLANDER

Att besöka Ungern innan valet i april förra året var en mycket märklig upplevelse. Gator och torg hade tapetserats med den ungerskfödde finansmannen George Soros ansikte. Kampanjen, från regeringspartiet Fidesz, pågick i ett par år och bara under 2017 räknar undersökande journalister med att regeringen lagt över 50 miljoner dollar på att angripa Soros. För 2018 är siffrorna inte kända.

- Kampanjen är bara möjlig för att Soros är jude, sa Anton Pelinka, professor i nationalismstudier vid Central European University, när jag träffade honom på ett kafé i Budapest.

Universitetet är ett av Centraleuropas bästa och grundades av George Soros 1991. Professorerna har envist vägrat anpassa sin forskning och undervisning till Fidesz och premiärminister Viktor Orbans nationalistiska politik utan hävdar akademins frihet. Efter valet krävde Viktor Orban total underkastelse, han kan inte tolerera institutioner utanför det styrande partiets kontroll. Central European University flyttar nu till Wien efter nästan 30 år i Budapest - till friheten i väst.

”Skyllde på en jude”

"Orban skyllde alla Ungerns problem på en jude - och vann, stort" skrev den israeliska tidningen Haaretz i sin analys dagen efter. Det är en svidande kritik mot hur urgamla antisemitiska stämningar blev slagträ i valrörelsen. Men vad många missar är att Viktor Orban inte skulle kunna bedriva kampanjer som denna utan stöd från Europas höger, och Sveriges. Viktor Orban, Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) är nämligen del av samma parti, EPP, Europeiska Folkpartiet. I Europaparlamentet sitter svenska moderater och kristdemokrater i samma partigrupp som Fidesz.

”Grattis till Viktor Orban och Fidesz för den klara segern i det ungerska valet. Jag ser fram emot att fortsätta att arbeta för gemensamma lösningar på europeiska utmaningar” twittrade Manfred Weber, ordförande för EPP i Europaparlamentet efter Ungerns "val" i april. Vid EPP:s kongress nyligen i Helsingfors talade både Ulf Kristersson och Viktor Orban från scenen. Utan detta stöd hade Fidesz situation varit politiskt omöjlig.

”Illiberal demokrati”

Striden om Central European University är bara den sista i en lång rad där Viktor Orban successivt förändrat Ungern till vad han själv kallar en "illiberal demokrati". Efter att han vann ett demokratiskt val 2010 har han ändrat konstitutionen, inskränkt domstolarnas oberoende, angripit riksbankens frihet, begränsat och låtit sina vänner köpa sig makten över tidigare fri media och tagit kontroll över civilsamhället. Dessutom har han skräddarsytt valsystemet så att oppositionen i princip inte kan vinna. Valet 2010 lär ha varit det sista fria och rättvisa i Ungern på många, många år.

Fidesz är ett nationalkonservativt parti, ungefär som det polska regeringspartiet Lag och rättvisa eller Sverigedemokraterna. Varför Moderater och Kristdemokrater accepterar att sitta i samma partigrupp är faktiskt obegripligt och flera ledamöter har försökt protestera.

– Jag anser att Orban använder oacceptabel nationalistisk retorik. Det är mycket obehagligt, sa Gunnar Hökmark (M) till DN i april.

Hökmark har rätt

Hökmark har självklart rätt, ändå sitter M och KD kvar i EPP-gruppen och vid Europavalet 26 maj i år kommer de att bedriva Europavalrörelse tillsammans. Vad ska Moderaterna göra om deras ungerska systerparti trycker upp George Soros ansikte på valaffischerna igen?

Den svenska högern har försökt urskulda sin allians med Viktor Orban med att det finns rötägg även i andra partigrupper. Det är visserligen sant, men rötan i Ungern är unik när det kommer till antisemitism, inskränkningar av fri press och "illiberal demokrati". Så länge moderater och kristdemokrater går till val i samma partigrupp som Fidesz bör mer liberala väljare rimligen rösta på andra partier i Europavalet.