Carl Bildt brölar friskolornas lov

Förra veckan stängde Skolinspektionen friskolan Thorén innovation school för undermålig kvalitet. Skolans ägarbolag har haft en vinstmarginal på cirka 25 procent, samtidigt som antalet elever per lärare nästan fördubblats. För att säkra pengaflödet har elever fått ägna lektionstid åt att titta på Youtube eller gå hem innan skoldagens slut.

Så här kan vi inte ha det, tyckte gymnasieminister Anna Ekström (S) på Twitter.
Det kan vi visst det, brölade moderata riksdagsledamöter, ex-statsministern Carl Bildt och EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark.

”Du devalverar Dig själv med partitweets av detta slag”, väste Bildt.

Den tidigare statsmannens förtörnade Twitter-uppträdande är i linje med en gammal fin högertradition som säger att det högern gör inte är politik. Det är rationellt och vetenskapligt. Detta noterar LO-utredaren Marika Lindgren Åsbrink noterar i en krönika i Dagens Samhälle.

Det är ju fenomenalt. Det är politiska beslut – i stor del fattade av Carl Bildt och hans parti – som har sett till att den svenska skolan gått från enhetlighet till ett av de mest marknadsorienterade systemen i världen.

Det är tack vare sådana som Bildt vi har fått skolpeng, fritt skolval och etableringsfrihet för skolföretag. Det är tack vare Bildt och andra marknadsutopister vi har fått skoldirektörer som tycker att de ska ha fri dragningsrätt på skattepengar.

Vi lever i en tid där stora koncerner kan stänga skolor för att vinsten är för dålig. Vi har en ordning som är generösast i världen mot skolägare och riskkapitalister, men som lyckas allt sämre med att ge eleverna tillräckliga kunskaper.

Ja, det är politiskt att vara emot ett sådant system. Men att arbeta för att marknadskrafterna i ensamt majestät ska få bestämma över barn och ungas utbildning är också politik. Det kommer att påverka människors liv och vilket samhälle vi kommer få.

Låt oss kalla det asocial ingenjörskonst.