Det är dags att skatta bort sockret

Julen är slut och vi har vräkt i oss knäck, choklad, skumtomtar och must.

En kulmen på ett år som har varit en orgie i sött.

Vi svenskar äter uppemot 40 kilo socker varje år, tre gånger mer än vad världshälsoorga­nisationen WHO rekommen­derar. Varje år äter vi 17 kilo godis och choklad – dubbelt så mycket som den genomsnitt­liga EU-medborgaren. Varje år klunkar vi i oss 90 liter läsk.

Lades i byrålådan

För åtta år sedan presenterade Livsmedelsverket ett förslag till en handlingsplan för hur svenskarna skulle förmås att äta bättre. Fokus var att få ner sockerkonsumtionen.

Men någon handlingsplan har det inte blivit.

Förslaget om att livsmedelsreklam som är riktad till barn ska begränsas och senare förbjudas ligger och dammar i en byrålåda. Det gör också förslagen om att kafeterior i till exempel kommunala skolor och idrottshallar ska tvingas erbjuda bättre och hälsosammare mat.

Förslaget att politikerna ihop med marknaden skulle börja diskutera skattepolitiska åtgärder – skatt på socker – för att få ner sockerkonsumtionen fick också dö sotdöden.

– Jag tycker att det är pinsamt, säger Livsmedelsverk­ets Åsa Brugård Konde till SVT.

Barnen får betala

Priset för den politiska oviljan att ens diskutera initiativ för att komma till rätta med det eskalerande sockerätandet betalas av våra barn.

Man tror att 50 000 svenska barn är så feta att de riskerar att dö i förtid av cancer, diabetes eller hjärtinfarkter. Sötsaker och läsk är boven i dramat.

Enligt en beräkning som led­ande fetma- och kostexpert­er presenterade på Dagens Nyhet­ers debattsida 2010 så sjönk priset på lös­godis och läsk med 56 respektive 6 procent i förhållande till prisnivån för frukt och grön­saker mellan 1985 och 2008.

Saknas styrmedel

Vi vet att priset har avgörande betydelse för konsumtionen – och hälsan – när det gäller alkohol och tobak. Sveriges höga tobaksskatt har gjort att vi nu är ett av världens mest rökfria länder. När det gäller alkohol så har det visat sig att prissänkningar ökar drick­andet och prishöjningar minskar drickandet.

Detsamma bör gälla för godis, läsk och andra ohälsosamma livsmedel. Men i dag saknas det nästan helt styrmedel för minskad sockerkonsumtion.

För folkhälsans skull är det dags att vi börjar dis­ku­tera en sockerskatt på allvar igen.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln