Mejla

Eva Franchell

Göran Persson sålde sitt ansikte för pengar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Göran Persson avgick som partiledare på partikongressen i mars 2007.
En knapp månad senare var han seniorkonsult på kommunikationsfirman JKL. För honom var det en lönsam övergång. Som statsminister hade han en månadslön på dryga 120 000 i månaden. Som kommunikationskonsult kunde han plocka ut 140 000 kronor för en föreläsning på tre kvart.
Förre finansministern Anders Borg lämnade politiken och blev rådgivare på Citigroup, en av världens största finansaktörer. Ett jobb han dock lämnade efter en skandalfest i skärgården.

Nuder och Hägglund

Förre finansministern Pär Nuder blev styrelseproffs och rådgivare på EQT, familjen Wallenbergs riskkapitalbolag.
Förra näringsministern Maud Olofsson blev styrelseproffs. Förre skatteministern Thomas Östros blev vd för Bankföreningen. Förre sjukvårdsministern Göran Hägglund sitter i styrelsen för Aleris.
Listan kan bli hur lång som helst. Minst en tredjedel av de politiker som arbetade med regeringen Reinfeldt blev lobbyister.

En andra karriär

Det har blivit som en andra karriär för våra politiker. Några år i Regeringskansliet och sedan ut i näringslivet där man kan sälja sin telefonbok och sitt välkända ansikte till den som betalar bäst. Skandalerna har varit många, vi glömmer aldrig när näringsminister Björn Rosengren lämnade regeringen för att bli rådgivare i Kinnevik. Det gjorde honom till en av de rikaste socialdemokraterna någonsin.

– Jag tycker att en socialdemokrat också ska kunna tjäna lite pengar, försvarade han sig senare i SVT.
Det känns bra att det är en socialdemokratisk regering som nu vill stoppa dessa avarter. I går presenterade civilminister Ardalan Shekarabi ett förslag om karenstid för ministrar och statssekreterare som byter jobb. En nyinrättad nämnd i riksdagen ska pröva politikernas nya jobb och om den nya anställningen anses för känslig ska en karenstid på max ett år gälla.

Uppstädningen har börjat

De nya jobben får inte leda till förtroendeskada hos allmänheten, de får inte leda till ekonomisk skada för staten eller ge en enskild otillbörlig fördel. Korruption är när någon utnyttjar sin maktposition för att gynna sig själv. Den oberoende organisationen Transparency International konstaterar att Sverige numera är det mest korrupta landet i Skandinavien.
Att regeringen nu tar itu med ministrar och statssekreterare är en bra början. Sedan måste arbetet fortsätta med politiker i landsting och kommun. Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt som sålde ut vården i Stockholm sitter numera i ledningen för Aleris. Hennes partikamrat Irene Svenonius misstänks just nu för jäv.

Uppstädningen har bara börjat.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Göran Persson

Anders Borg

Pär Nuder

Maud Olofsson

Thomas Östros

Filippa Reinfeldt