”Årets fuckgirl” är en av många

Gör upp med sexismen i skolkorridorerna

Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

"Du kan varken räkna på fingrar eller tår hur många saker som glidit in mellan dina lår.”

Så motiverades utnämningen till “Årets fuckgirl” när en gymnasieskola i södra Skåne hade studentbal i våras. En 19-årig skolkamrat läste upp nomineringen inför en fullsatt festsal.

– Först blev det tyst, det var som att folk blev chockade över att det var så grovt. Sedan ropade han upp mitt namn och kallade upp mig på scen. De satte på mig en banderoll och gav mig motiveringen inramad, sade kvinnan under rättegången enligt Sydsvenskan.

Folk pekade och skrattade. Efteråt mådde den unga kvinnan så dåligt att hon ringde sin familj för att bli hämtad. Händelsen anmäldes, och i dag föll domen.

Den 19-årige killen dömdes av tingsrätten för grovt förtal.

Ingen drog i bromsen

Det är så många steg när någon borde ha stannat upp och tänkt “Vad i helvete är det vi håller på med?”. 19-åringen som läste upp nomineringen har hävdat att han var berusad och inte förstod hur kränkande det var. Men motiveringen fanns ju där, inramad och klar. Den hade skrivits ner och förberetts av skolans studentkommitté, och ingen verkar ha ansett att man borde dra i bromsen. Att det skulle vara vansinne att läsa upp den inför 400 elever i en festsal. Det är en bisarr påminnelse om hur sexismen kan yttra sig på en vanlig skolgård, i salar och korridorer där barn och unga vistas varje dag. ”Årets fuckgirl” är en av många.

Den här sorgliga händelsen, som enligt den unga kvinnan påverkar henne än idag, öppnar ändå ett fönster för att gräva upp skiten i skolan och lägga den till allmän beskådan. Nu genomförs projektet “Backa” – en skola fri från sexuella kränkningar och trakasserier, skolans svar efter Metoo. Projektet har fått regeringens stöd med tio miljoner till elevorganisationerna och skolledarna. Upprop som #tystiklassen och #räckupphanden under #metoo visade på det akuta behovet.

– Jag hade i min vildaste fantasi inte kunnat förstå hur utbrett det har varit med sexuella trakasserier i svensk skola. Jag har varit skolledare i mer än 20 år, men hade ingen aning om omfattningen, säger Matz Nilsson, Sveriges Skolledarförbunds förbundsordförande, som tog initiativ till projektet.

Uttalandet är i sig är förvånande. När jag senast skrev om det här ämnet så mejlade kvinnor – i alla åldrar – och vittnade om grova sexuella kränkningar under skolåren. Att det ser ut så här borde inte vara nyheter för någon, undersökningar påminner regelbundet om det. I min högstadieskola pågick det till och med när lärare var närvarande i rummet.

Men ”pojkar är pojkar” och ”han gör det ju bara för att han gillar dig” och ”vi har inte resurser” och ”ni får väl kontakta pojkens föräldrar”.

Måste vara ett återkommande inslag

På skolbalen i södra Skåne utsågs också en “Årets fuckboy”. Han var stolt över sin utmärkelse, och det var inte tal om någon anmälan. Därför att det är ett helvetsgap mellan synen på manlig och kvinnlig sexualitet.

“Backa” får inte stanna vid att vara ett enskilt projekt, där eleverna diskuterar och lyssnar på föredrag under några veckor och sedan faller allt ner i tystnad igen. Motståndet mot sexismen måste vara ett återkommande inslag i undervisningen. Samtalet om respekten för andras kroppar och integritet, om hur man pratar om kön och sexualitet. Varför “bög” och “hora” blir till effektiva skällsord i skolkorridorer där sexismen konserveras och förs vidare. Hela vägen ut i arbetslivet. Eller så bestämmer vi att det är nog nu.