Mejla

Jonna Sima

Offrar S mångfalden för att locka SD-männen?

Järvas politiska stjärna Mohamed Nuur byter parti

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lokalpolitikern Mohamed Nuur har varit en stark S-röst på våldsutsatta Järvafältet. Nu har han gått över till Vänsterpartiet.
Lokalpolitikern Mohamed Nuur har varit en stark S-röst på våldsutsatta Järvafältet. Nu har han gått över till Vänsterpartiet.

LEDARE

Varannan dödsskjutning förra året ägde rum på Järvafältet i Stockholm. Området täcker åtta stadsdelar, bland annat Tensta, Rinkeby och Husby. Där finns nog knappt någon invånare som inte känner till barnskötaren och lokalpolitikern Mohamed Nuur.

Han har under flera år varit en viktig socialdemokratisk röst för järvaborna i samhällsdebatten. I otaliga debattartiklar, intervjuer och på politiska möten har han drivit på för förebyggande åtgärder och sociala satsningar för att motverka segregationen, arbetslösheten och kriminaliteten i nordvästra Stockholm.

Men nu har han tagit beslutet att lämna Socialdemokraterna, som han gett åtta år av sitt politiska liv, för Vänsterpartiet.

Känner sig sviken

I helgen höll han tillsammans med V:s partisekreterare Aron Etzler en presskonferens i Kista. Anledningen till partibytet är att Nuur säger sig tro på Nooshi Dadgostars ledarskap och att Socialdemokraterna har gjort för stora ideologiska uppoffringar för att behålla makten.
– Jag tror på politiken, säger Mohamed Nuur om Vänstern till DN. Men för mig är det samma sak som att stolt stå för sina värderingar. Det anser jag inte att socialdemokraterna gjort.

Han säger vidare till tidningen att han tycker det var fel av S att acceptera att regera vidare med en budget som Sverigedemokraterna delvis fått inflytande över.

Nuurs avhopp från S kan ses som en varningssignal för ett parti som riskerar att gå i otakt med sina väljare.

Sveriges socialdemokratiska arbetareparti har alltid byggt på en allians mellan arbetarklassen och en progressiv medelklass. De senaste åren har S gjort allt större ansträngningar för att vinna tillbaka väljare från SD.

Magdalena Anderssons strategi är tydligt inriktad på detta. Men på köpet riskerar hon att tappa viktiga väljare ur arbetarklassen, inte minst kärnväljare i storstädernas tätbefolkade förorter.

Mångfald nödvändig

Statsministerns mantra om att vända på varje sten för att komma åt kriminaliteten och minska segregationen saknar ett perspektiv: mångfald. Partiet behöver starka representanter från arbetarklassen, som till stor del har utländskt påbrå.

Utan förankring och trovärdighet blir det lätt att partiet talar för döva öron.

Höstens val kommer i hög utsträckning bli ett slag om storstadsväljarna. Då har Socialdemokraterna inte råd att förlora fler politiska talanger som svensk-somaliern Mohamed Nuur.

Chatta med Jonna Sima om dagens ledare klockan 09:00. Du kan skicka in dina frågor eller inspel redan nu!

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Varför är Kristersson så osannolikt dålig?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Mångfald

Rinkeby

Tensta

Husby

Vänsterpartiet

Aron Etzler