Människor ska inte behandlas som skräp

Sigtuna dumpar utsatta i Jämtland

En hemlös person i Stockholm.

Nyligen dök en familj upp hos den jämtländska kommunen Ragundas integrationshandläggare. Dit hade de blivit skickade av Sigtunas tjänstemän, med ett par månadshyror i fickan. Från Stockholm till en del av Norrland de inte har någon relation till sedan tidigare.

Till saken hör att Ragunda är en kommun som står inför stora utmaningar. Inom de kommande 10 åren väntas befolkningen minska med 500 personer. Det motsvarar ungefär en tiondel av dagens invånarantal.

Men den här typen av tillskott är inte gynnsamt för varken Ragunda eller den familj som nu flyttat dit.

Människorna är skräp och de fattiga kommunerna är sophögar

Det är nämligen ett typexempel på den sociala dumpning som kartlagts i Statskontorets nya rapport. Människor som är beroende av kommunens stöd uppmanas att söka sig någon annanstans, en uppmaning som kan liknas vid ett tvång eftersom det framställs som ett villkor för att de ska få försörjningsstöd.

Det kan exempelvis handla om nyanlända vars etableringsersättning från staten tar slut. Men det gäller även personer med missbruksproblematik, de som behöver skyddat boende och människor som rent av är hemlösa. De dumpas i kommuner som i regel har utmaningar som få arbetstillfällen och ansträngd ekonomi. I det här fallet Ragunda.

Där blev man såklart förvånad när det dök upp en familj helt oannonserat och sa att de vill bo här. Det händer inte varje dag i Ragunda. När det sedan visade sig att de blivit skickade dit av en kommun i Stockholm blev man på goda grunder förbannad. Inte minst med tanke på att tjänstemän och politiker i Sigtuna kommun inte ens verkade ha koll på var Ragunda ligger.

Olagligt att dumpa

Exemplet visar med all önskvärd tydlighet hur man ser på världen hos de välmående kommunerna som satt social dumpning i system. Människorna är skräp och de fattiga kommunerna är sophögar.

Det är inte något nytt problem. Här på ledarsidan har det diskuterats i ett antal texter de senaste åren. Men det har varit svårfångat eftersom man i regel inte noterar om de som flyttar till en kommun blivit uppmanad till det.

I och med Statskontorets rapport står det däremot svart på vitt att det förekommer social dumpning, eller "aktiv medverkan" som det kallas av författarna. De slår även fast att det är olagligt att kräva en flytt för att ge försörjningsstöd.

Kommunpolitiker som de i Sigtuna kan därmed inte längre bortförklara anklagelser om social dumpning som "en svartmålning" av kommunen, som Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, sa till SVT.

Istället har de en rätt intressant lunta att bläddra igenom, där den enda möjliga slutsatsen är att de måste sluta behandla människor som sopor. Tydligen finns det partier som behöver en statlig utredning för att förstå det.