Hemarbetare kan få vänta med sitt vaccin

Hallengren måste ta kontroll över regionerna

I Storbritannien talar Boris Johnson om att bit för bit öppna samhället. Vaccinationen börjar så smått få effekt. Också från länder som Israel och Serbien kommer rapporter om hur smittan trycks tillbaka när andelen vaccinerade blir allt större.

Här hemma ser det sämre ut, trots att vaccineringen börjar få effekter. Att restriktionerna på landets äldreboenden kan lätta är ingen liten sak.

Ändå fortsätter problemen. I går kom åter uppgifter om att läkemedelsbolaget Astra Zeneca inte kan leva upp till sina åtaganden gentemot EU. Källor hävdar att bolaget inte ens kommer att kunna leverera hälften av de 180 miljoner doser man har lovat i vår.

Fortsatt optimism

Svenska myndigheter med vaccinsamordnaren Richard Bergström i spetsen är ändå fortsatt optimistiska. Målet ska nås och strategin bakom vaccinationskampanjen ligger fast.

Förlåt men det börjar låta allt mer som Bagdad Bob, Saddam Husseins talesperson som försäkrade att allt gick bra medan artillerielden tilltog.

Vi förstår att Richard Bergström och Lena Hallengren vill hålla fast vid strategin. Den är nämligen utmärkt, förutsatt att det finns vaccin så det räcker och alla gör som de ska.

Dyrbar tid

Att begränsa antalet prioriterade grupper så mycket som möjligt låter klokt. Varje minut som vårdpersonalen annars måste ägna åt att sortera och kontrollera borde ju användas för att vaccinera och informera.

Att överlämna så mycket som möjligt av de praktiska besluten till regionerna låter också klokt. Förutsättningarna skiljer sig trots allt mellan Dorotea och Danderyd.

Det låter bra. Eller kanske snarare, det lät bra.

Tar lätt på avtal

Det lät bra tills det började gå upp för oss att läkemedelsbolagen uppenbarligen tagit lätt på sina avtal med EU och att leveranserna helt enkelt inte kommer i tid. Eller att hela vaccinationskampanjen blir en kapplöpning mot virusets mutationer.

Strategin lät också bra tills rapporterna om hur somliga kunnat tränga sig före i vaccinationskön började dyka upp och innan vi visste att politikerna i regioner som Stockholm gjort sina egna prioriteringslistor.

Vi förutsätter att det finns en plan B färdig.

Fastare grepp

Den planen måste innebära att staten och statens myndigheter tar ett betydligt fastare grepp om vaccinationen. Det är inte rimligt att regionerna ska kunna göra som de vill när resultatet blir att den egna personalen får gå före äldre och sjuka.

Plan B måste också innebära fler och hårdare prioriteringar. Det är inte enkelt, vi vet. Men riskgrupper måste komma först och när vaccinationen drar ut på tiden behöver kanske den som måste gå till jobbet och träffa väldigt många människor ha förtur.

Den som redan för ett år sedan kunde ta sin dator och flytta hem jobbet får nog vänta.

Lena Hallengren och Richard Bergström, det börjar bli dags att plocka fram plan B.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.