Miljöpartisternas svek mot väljarna

Miljöpartisten Daniel Helldén vill samarbeta med Moderaterna.

Nu sviker Miljöpartiet alla de som stödröstade på de gröna. I stället för att tacka socialdemokrater och vänsterpartister för hjälpen väljer Miljöpartiet att prata med Alliansen.

I kommuner och landsting sitter miljöpartister just nu i samtal med Allianspartierna. Stockholms stad är bara ett exempel. Där sitter Miljöpartiets Daniel Helldén i regelrätta förhandlingar med Moderaternas Anna König Jerlmyr.

Tala om svek.

Det var ju nära ögat. I valrörelsens slutskede låg Miljöpartiet farligt nära fyraprocentsspärren. Det gick så långt att partiledningen vädjade till väljarna att taktikrösta på de gröna och många ställde faktiskt upp.

Det var framför allt vänstern som visade prov på grön solidaritet. Utan röster från socialdemokrater och vänsterpartister hade Miljöpartiet aldrig klarat spärren, menar Torbjörn Sjöström som är chef för opinionsinstitutet Novus. I Sveriges Radio förklarar han att två av tio röster eller cirka 20 procent av Miljöpartiets röster var röda taktikröster.

Man kan alltså undra vilket mandat Daniel Helldén egentligen har när han sitter där och kohandlar med Moderaterna? Han har inte suttit i några långa sonderande överläggningar om blocköverskridande lösningar. Sådana samtal måste få ta sin tid, men enligt rapporter från Stockholms stadshus började Daniel Helldén och Anna König Jerlmyr att förhandla redan dag ett.
Frågan är dock om de någonsin kan komma överens.

Daniel Helldén har gjort sig känd som ett stridbart trafikborgarråd. Det är han som vill förbjuda dieselbilar och det är han som byggt alla de cykelbanor som retar upp i alla fall halva Stockholms befolkning. Han vill lägga ner Bromma och stoppa motorvägsprojektet Förbifart Stockholm. Han är egentligen allt som Moderaterna hatar.

Men i intervjuer avslöjar han att hans krav på Alliansen är en borgarrådspost. Det är alltså maktambitionerna som driver honom i samtalen med Moderaterna. För inte kan han väl på riktigt tro att hans nio mandat ska kunna förändra den borgerliga betongpolitiken.

Att de borgerliga sitter kvar i Stockholms läns landsting är närmast en gåta. Efter bygget av Nya Karolinska borde väl ingen ha gett Alliansen förnyat förtroende. Moderaterna gick visserligen bakåt, men de borgerliga hankar sig kvar och för att få en helgjuten majoritet förhandlar man nu med - Miljöpartiet.
Förhandlingarna har pågått ett tag och det är mycket miljöpartisterna får svälja, Nya Karolinska, nya dyra vårdval och en gammal havererad kollektivtrafik.

I Mölndal pratar miljöpartisterna med Alliansen och i Malmö har samtalen avbrutits. I Västra Götaland fortsätter Miljöpartiet sitt blågröna samarbete ”för att stoppa Sverigedemokraterna”. Skälen är många och ibland är de faktiskt goda.

Klart är att man aldrig vet var man har en miljöpartist.
I valrörelsens partiledardebatt bedyrade Isabella Lövin att Alliansen befinner sig ”på andra sidan blockgränsen”. I ett diagram placerade hon sitt parti på den vänstra halvan. Många vänsterväljare valde att tro på henne och nu är i varje fall 20 procent av partiets väljarkår svårt besviken och en sak är helt säker.

Om det blir ett extraval, då kommer Miljöpartiet att åka ur såväl riksdagen som många regioner och kommuner. Det kommer inte att bli några fler stödröster på det partiet.

Daniel Helldén bidrar till partiets fall och om han blir borgarråd lär det bli hans sista mandatperiod.

Sverige brann i somras, permafrosten tinar i de norra delarna av landet. 15-åriga Greta Thunberg drar till sig världens uppmärksamhet när hon skolstrejkar för klimatet.

Miljöpartiet slarvade bort den viktigaste valfrågan och ett samarbete med Alliansen kommer knappast att gynna klimatet.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.