Lena Hallengren får röja upp i LSS-haveriet

– Metoo har skapat en ofattbar kraft. Min uppgift är att en gång för alla rensa ut strukturer, som gör att män och kvinnor inte kan verka på samma villkor.

Stora ord från Lena Hallengren, landets nya barn-, äldre- och jämställdhetsminister. Men stämningen - det är ju trots allt internationella kvinnodagen - kräver nästan det.

Men ganska snart är det dags att ta fram verktygslådan för Hallengren. Det är ju val om ett halvår, och det är inga små frågor hon fått ärva av Åsa Regnér.
Tiggareriet. Den sociala barn- och ungdomsvården. Mäns våld mot kvinnor. Hemtjänst.

Och så, förstås, assistansfrågan.

Sedan LSS-reformen infördes 1994 har Sverige blivit bättre samhälle. Med en personlig assistents hjälp kan människor - som tidigare skulle ha varit hänvisade till ett boende på en institution - bo kvar hemma och leva ett värdigare och friare liv.
Sådant kostar pengar. För mycket pengar, tycker regeringen.

Så Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att ”bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”. Det har urholkat rätten till assistans på ett sätt som har slagit hårt mot personer med stora hjälpbehov. I dag är det bara drygt en av tio som ansöker om assistans för första gången som får den beviljad.

Enligt statistik från Försäkringskassan hade 14 803 personer statlig assistansersättning i januari i år. På en månad innebär det en minskning med 80 personer, på ett år cirka 800 personer och på två år omkring 1 300. Allt fler människor med funktionsnedsättning förutsätts alltså klara sig själva.

I februari kunde SVT berätta att den utredning om assistansen som regeringen tillsatt kommer föreslå att funktionshindrade barn under tolv år och äldre över 80 år ska inte ha rätt till personlig assistans. Stefan Löfven tog avstånd, men i LSS-utredningens direktiv uttryckligen står att kostnaderna för assistansersättningen måste ned.

– LSS är en viktig och fundamental rättighetslagstiftning, sa Lena Hallengren på pressträffen i går.

Nu är det verkligen upp till bevis.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.