Kristersson har lurat Björklund

MONTAGE: FREDRIK PERSSON

Hur många gånger frågan än ställs så klarar varken Jan Björklund eller Annie Lööf av att ge besked. Vad tänker Liberalerna och Centerpartiet göra när Ulf Kristersson försöker bilda en regering som är beroende av Sverigedemokraternas stöd?

I går var det Björklund som satt i P1:s morgonsändning och slingrade sig. Är Liberalerna beredda att släppa fram en moderat enpartiregering som gör sig beroende av SD:s stöd, undrade utfrågarna.
– Jag tänker ju inte sitta och säga ja eller nej till en regering där den tilltänkta regeringsbildaren säger att han inte vill göra det, blev Björklunds svar.

Men det vill ju Kristersson visst. Han har lovat sina väljare att inte under några omständigheter släppa fram Stefan Löfven som statsminister igen. Ska han uppfylla det löftet måste han göra sig beroende av SD. Så kommer den parlamentariska verkligheten se ut.

Ja eller nej?

Björklund kommer förmodligen inte sätta sig i den regeringen, men han måste fortfarande bestämma sig för om han tänker släppa fram den eller inte. Väljarna vill veta om han är beredd att ge SD inflytande – ja eller nej?

Hur går egentligen snacket alliansledarna emellan? Den enda logiska slutsatsen just nu är att Kristersson sagt något som lyckats lura Björklund. Varför skulle annars L-ledaren bortse från Kristerssons självsäkra löfte om att i varje läge ta regeringsmakten?

För att bli statsminister måste Kristersson hålla sig vän med såväl SD som L och C. Han måste upprätta en politisk plattform som i någon form länkar samman allianskollegorna med ett parti som de utropat till sin huvudmotståndare.

SD kommer ställa hårda krav

Därför bör Åkessons kravlista oroa liberala väljare. Till skillnad från Fredrik Reinfeldts andra mandatperiod så kommer SD:s stöd inte gratis den här gången. Det kommer ställas en rad hårda villkor som går stick i stäv med allt vad liberala värderingar heter. Åkesson kommer kräva en regering som sluter sig mot omvärlden, som för en avsevärt mycket mer restriktiv migrationspolitik än vad C och L går till val på, och som rullar tillbaka kvinnors rättigheter.

Det går inte att blunda för.

Anna Kinberg Batra ändrade M:s relation till SD under 2017. Av allt att döma har partiet sedan dess gjort sig redo att regera med SD som stödhjul. Det hävdade ju i alla fall Tobias Billström, M:s gruppledare i riksdagen, i Dagens Industri förra veckan. Att Björklund och Lööf fortfarande inte kan ge besked om hur de kommer agera i en sådan situation säger mycket om dagens liberalism.

Följ ämnen i artikeln