Politikernas prat odlar folkets hat

De brevbomber som skickats till bland annat presidentparen Clinton och Obama har skakat om det amerikanska samhället.

President Donald Trump tog på onsdagen kraftfullt avstånd från hot och politiskt våld och beskrev händelserna som en attack på demokratin.
Än så länge finns det inget känt motiv bakom brevbomberna som skickats till flera högt uppsatta personer, men det är svårt att blunda för att de som varit måltavla för breven också är människor som Trump offentligt uttryckt sin avsky för.

Trump inledde ju sin politiska karriär med att gång efter annan påstå att Barack Obama inte var född i USA. Hans valmöten – från 2016 och framåt – har tonsatts av talkörer som kräver att Hillary Clinton fängslas. Trump har påstått att den judiske miljardären George Soros betalat kvinnor för att låtsas vara övergreppsoffer. Han twittrar gärna om att fria medier är det amerikanska folkets fiender.

Och har han verkligen något emot politiskt motiverat våld? Så sent som förra veckan hyllade Trump att den republikanske politikern Greg Gianforte tacklat ner en journalist som ställt frågor till honom om sjukvårdspolitiken.

– Det är min kille, det! sa Trump på ett väljarmöte.

Bara under de senaste månaderna har den fria världens ledare ägnat tid åt att rikta förtäckta våldshot mot den tidigare justitieministern Eric Holder och kongressledamoten Maxine Waters. Bägge två har nu fått rörbomber skickade till sig, precis som nyhetskanalen CNN.

"Det finns över huvud taget ingen förståelse i Vita huset om hur allvarliga de upprepade angreppen på medier är", skriver CNN-chefen Jeff Zucker i ett uttalande.

Politiker – oavsett om de är amerikanska eller svenska – sätter tonen för debattklimatet. Det påverkar hur människor pratar med och om varandra, och i förlängningen hur de agerar. Tidigare i oktober redovisade Sveriges kommuner och landsting, SKL, att hot, hat och våld mot förtroendevalda ökar kraftigt. Allt fler politiker lämnar sina uppdrag eller undviker att uttrycka sina åsikter offentligt.

Tidigare i år avgick nio landstingspolitiker i Sollefteå till följd av dödshot de fått på grund av sin syn på en BB-nedläggning där. Annars är det kring frågor som invandring, minoriteters rättigheter och jämställdhet som hatet bubblar upp.

Det borde stämma till eftertanke, inte minst i den upptrissade stämningen kring regeringsbildningen.

Händelserna i USA visar att det spelar roll vad politiker säger om sina motståndare och hur de säger det. Ord har förmågan att syresätta hat och bana väg för angrepp.



• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!