Nordeas affärsidé blev utpressning

Nästan 28 miljarder i vinst på bara tre månader. Så såg det första kvartalet i år ut för våra fyra största banker. Vi talar om ungefär 300 miljoner kronor om dagen, och pengarna kommer till stor del från helt vanliga räntor på bostadslån.

Det där oroar till exempel EU-kommissionen. Återigen har de varnat för att ett prisfall i den svenska bostadsmarknaden skulle få mycket obehagliga konsekvenser för svenska banker - och även våra grannländers ekonomier.

Saknas pengar i banken

Sådant kan vara värt att tänka på när Nordeas bråk med regeringen nu trappas upp.

Vad är Nordea? Tja, det är en bank som ganska nyligen redovisade en kvartalsvinst på drygt tio miljarder kronor och där vinstmarginalen på bolånen tredubblats på fem år.

Nordea är också ett företag med en rad privilegier. De är momsbefriade, bolagsskatten har sänkts och staten har i åratal subventionerat banken genom sina garantier. Bankens styrelseordförande, finlandssvenske Björn ”Nalle” Wahlroos, har till och med skrivit sig i Sverige för att slippa betala förmögenhets-, arvs- och gåvoskatt i Finland.

Dessutom har Nordea systematiskt underskattat riskerna i sin utlåning. Enligt Finansinspektionen saknas det enorma summor i banken.

Nu vill inte Nordea stanna i Sverige eftersom regeringen vill att de ska betala lite mer.

Det handlar om den så kallade resolutionsavgiften, en sorts försäkring mot en eventuell kommande finanskris. Den vill regeringen höja - från dagens sammanlagda 7 miljarder kronor som banksektorn delar på, till 13 miljarder år 2019.

De borde tacka skattebetalarna

Bankerna ska på så sätt bidra till en buffert vid en eventuell bankkrasch.

Nordea - banken som nyss pekats ut i en penningtvättshärva och är den bank som flest gånger förekommer i den så kallade Panamaläckan - vill inte betala. I fredags kunde Svenska Dagbladet så berätta att Nordea enligt källor bestämt sig för att flytta huvudkontoret från Sverige på grund av resolutionsavgiften.

Och flytten kommer, påstår Nordea, göra att Sverige förlorar pengar.
– I resolutionsavgifter kommer det handla om mellan 5,5 och 6 miljarder kronor per år som Nordea inte kommer att betala till Sverige då avgifterna betalas till det nya landet om det blir beslut om flytt, säger Rodney Alfvén till SvD.

Det är ju lite festligt. Enligt Nordea kommer Sverige alltså att förlora den försäkringsavgift som Nordea skulle ha betalat, om det nu inte vore så att avgiften i sig skulle få banken att ta sitt pick och pack och dra.

Så resonerar bara den som är van med att få som den vill och tror att alla bara ska acceptera uppträdandet.

Det är inte ens tio år sedan spekulationer och kortsiktighet nästan körde världsekonomin rakt i väggen. Insatser från skattebetalarna runt om i världen räddade både systemet och bankerna.

Just Nordea fick ett ägartillskott på 5,6 miljarder kronor från staten. Utan svenska skattebetalare hade banken kanske inte ens existerat i dag. Tacken är att utöva utpressning mot samma skattebetalare och det endast i syfte att inte behöva bära sina risker.

Det är för jäkla ynkligt.

Om något annat land nu vill ta hand om den här banken: var så goda.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Läs mer:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.