Löfven måste reda upp Mays misstag

Tillsammans med tusentals engagerade valarbetare och nya partimedlemmar gjorde Jeremy Corbyn det ingen trodde skulle vara möjligt. Labourledaren lyckades vinna fler mandat till sitt parti. Han utraderade högerpopulismen som en faktor i det brittiska parlamentet och han förde tillbaka det politiska samtalet till kärnfrågor som klass, solidaritet och gemensamt ansvar.

För alla som tror på politik och demokrati borde det vara uppmuntrande.
Theresa May lyckades å andra sidan också med något som borde ha varit omöjligt. Hon tog över ett parti i spillror efter föregångarens misslyckanden. Och hon gjorde situationen än mer förtvivlad.

Motsatt resultat

När May - tvärt emot tidigare löften - utlyste nyval tänkte hon sig ett förstärkt mandat inför förhandlingarna med EU-länderna. Resultatet blev det motsatta.
Tories förlorar sin majoritet. Parlamentet kommer inte att accepterar en hård brexit och Mays egen auktoritet hos det brittiska folket är punkterad.

Samtidigt kommer kraven från EU-skeptiska kärntrupper i det egna partiet absolut inte att dämpas.

Och i Europa tycks Emmanuel Macron vara på väg mot egen majoritet i parlamentet och Angela Merkel tycks gå mot seger i valet i september. Det betyder större tyngd bakom EU-samarbetet.

Riktig rävsax

Om Theresa May får fortsätta som premiärminister - det är verkligen inte säkert - tvingas hon om en dryg vecka inleda förhandlingarna om det brittiska utträdet i en riktig rävsax.

Det lägger ett väldigt ansvar på övriga EU-länder, och inte minst på Sverige. Utan ordnade ekonomiska förhållanden, rimliga villkor för EU-medborgare i Storbritannien och tydliga regler för handeln kan utträdet bli förödande.

Svenska företag exporterar varor för 72 miljarder kronor till Storbritannien och 90 000 svenskar bor där. Brexit är i hög grad en svensk angelägenhet.

Trots att väljarna i torsdags underkände Mays ledarskap och hennes kavata förhandlingslinje är det absolut inte säkert att en försvagad brittisk ledning kommer att inta en mer resonabel linje gentemot övriga EU-länder.

Kompromisser genomförs av ledare med starka mandat, inte av politiker med ryggen mot väggen.

Det blir Merkel, Macron och - faktiskt - Löfven som får reda upp den röra Theresa May och hennes parti har skapat.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.