1 av 5 svenskar är usla grannar

I deras fördomar föds de små stegens diskriminering

I en ny undersökning från Novus avslöjas att drygt en av fem svenskar ställer sig negativa till att bo granne med en person från Afrika, mellanöstern eller med muslimsk bakgrund.

Hur är man en god granne egentligen?
Svaret på den frågan har väl lika många nyanser som svarande, men i Sverige brukar lugn och tystnad uppskattas.

Vi tycks undvika våra grannar i högsta möjliga mån. Max ett hej i förbifarten, om ens det. Författaren Alex Schulman har beskrivit den svenska grannsämjan på ett typiskt sätt: i hallen lyssnar man efter ljud i trappen och spejar genom titthålet i dörren. Bara om det är garanterat tomt slinker man ut.

Så en god granne tycks vara en osynlig granne.

 
Vad ingen lär uppskatta är en fördomsfull eller misstänksam granne. Trots det verkar en av fem svenskar vara just det.

En ny Novusundersökning från stiftelsen The Global Village, vilka också arrangerar Järvaveckan i Stockholm, visar att mer än 20 procent av svenskarna ser negativt på att ha en granne från Afrika, mellanöstern eller med muslimsk bakgrund. Stiftelsens VD Ahmed Abdirahman säger att det nödvändigtvis inte handlar om rasism, men att fördomarna kan försvåra integrationen.

Minst sagt, även om man här faktiskt borde kunna kalla rasism just för rasism.

De senaste åren har frågan om strukturell rasism fullständigt försvunnit från debatten. Segregationen, alltså integrationens motsats, ses i stället allt oftare som invandrares eget fel och ansvar.

 
Den så kallade integrationsskulden tar aldrig hänsyn till svenska attityder – i stället menar man att nyanlända har svårt att få arbeten och jobb eftersom de helt enkelt är för många, alltså måste migrationen strypas.

The Global Village undersökning bekräftar något vi vetat länge, men som vi slutat prata om: diskriminering är ett faktum och påverkar många invandrares möjligheter till fullgoda liv.

Regeringen har nyligen gett Boverket i uppdrag att kartlägga bostadsdiskrimineringen, men när Diskrimineringsombudsmannen 2009 fick ett liknande regeringsuppdrag kunde man redan då tydligt visa att personer med utländsk bakgrund missgynnas. Det sker i hela landet, och drabbar främst muslimer och romer. Mitt under pågående DO-studie fick två romska kvinnor dörren slängd i ansiktet inför en lägenhetsvisning.

 
I grannarnas fördomar föds de små stegens diskriminering. När fördomarna är där redan från början skapas snabbt dubbla måttstockar.

Grannfamiljen från Somalia kan väsnas exakt lika mycket som den från Skövde, men de förstnämnda uppfattas som högre. Skövdebarnen leker ständigt på gården med hela grannskapets ungar, men när tre somaliska syskon leker upplevs de vara överallt. Så cementeras den strukturella rasismen, och influerar bostadsrättsföreningar och hyresvärdar vilka i sin tur diskriminerar bostadssökande.

Var en bättre granne än så.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.