Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Tomma ord räddar inte Socialdemokraterna

Lite nytt när partiet försöker ta sig ur krisen

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraterna behöver börja kräva sin del av Januariavtalet - även om det gör Annie Lööf och Nyamko Sabuni rasande.
Foto: NILS PETTER NILSSON / AFTONBLADET
Socialdemokraterna behöver börja kräva sin del av Januariavtalet - även om det gör Annie Lööf och Nyamko Sabuni rasande.

Man kan säga samma sak om Socialdemokraterna som om Stefan Löfven: Det går sämre när man pratar och bättre när man gör.

I veckan har både opinionssiffror och Agendaintervju skakat partiet.

I dag, fredag, samlas partistyrelsen för att hitta en lösning på krisen – en kris som i många socialdemokraters ögon stavas Januariavtalet.

Mycket tyder på att den strategi som kommer presenteras repeterar samma linje som redan hamrats in: Januariavtalet är bättre än alternativet. Välfärden ska prioriteras, men några konkreta löften eller reformer kommer man inte binda upp sig på.

Rörig soppa

Sannolikt landar man också i att skillnaden mellan socialdemokratiska partiet och regeringen behöver bli tydligare. Det är heller knappast nytt utan något man försökt jobba efter från dagen Januariavtalet blev verklighet. Man ska både kritisera centerpartistisk och liberal politik samtidigt som Löfven ska styra efter den.

Resultatet är en rörig soppa. Ingen verkar längre veta om ministrar gör uttalanden som regeringsföreträdare eller som sossar och de socialdemokrater som faktiskt kritiserar regeringens politik möts knappast av tacksamhet från partivännerna på Rosenbad.

Låt Lööf och Sabuni rasa

Om partiets nya strategi ska kunna rädda Socialdemokraterna behöver något radikalt hända. Det räcker inte med retorik utan något måste också göras.

Partiet måste kräva att Löfven med regering också börjar leverera på Januariavtalets socialdemokratiska punkter, även om det gör Lööf och Sabuni rasande. Inte minst måste Magdalena Andersson presentera lösningar för den usla ekonomin i landets kommuner och regioner. Den drabbar nämligen vanligt folk närmast i vardagen, och det är där trovärdigheten för Socialdemokraterna har brustit.

Av: Lotta Ilona Häyrynen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.