Public service är första offret för extremisterna

Moderaterna i Stockholm vill skrota Sveriges Radio och SVT

Robert Kowalski

– Jag vill inte skrämma er, men se vad som har hänt hos oss. Ni har fria medier fortfarande men kanske inte för all framtid.

Den polske radiojournalisten Robert Kowalski var en av 235 public service-journalister som blev av med jobbet när Polens auktoritära högerregering tog kontroll över de statligt finansierade medierna för tre år sedan. I veckan var han i Sverige, inbjuden av den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden, för att tala om hur ytterkantshögern underminerar och attackerar pressfriheten.

– Jag berättar om Polen, men inte bara för att berätta om Polen. Det som har hänt i mitt hemland kan hända var som helst. En våg av högerradikalism går genom Europa och deras första mål är inte sällan att sänka, dränka värden som pressfrihet och yttrandefrihet.

Public Service under angrepp

I Sverige har Sverigedemokraterna öppnat för att sälja ut delar av public service, företrädare för partiet vill tillsätta journalister efter politisk övertygelse och kallat journalister ”nationens fiender”. Moderaterna i Stockholm har nyss beslutat att jobba för att helt skrota Sveriges Radio, Utbildningsradion och SVT. Kristdemokraternas toppkandidat i EU-valet Sara Skyttedal vill skära ned public service med 80 procent.

Så vad har hänt i Polen?

Hösten 2015 vann det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa, Pis, det polska parlamentsvalet och bildade regering med egen majoritet. Kort efteråt röstade parlamentet igenom en medielag som gav regeringen kontroll över de statliga medierna. Cheferna för de polska public service-bolagen tillsätts och avskedas av finansministern och statlig media ska nu framför allt främja ”nationell enighet”. Privata medieföretag som inte fogar sig utsätts för ekonomiska påtryckningar och får inte intervjua regeringsföreträdare.

Läget försämras snabbt

Enligt Reportrar utan gränsers ranking över pressfriheten av europeiska länderna har läget ingenstans förvärrats så snabbt som i Polen.
Robert Kowalski kan från ett förstahandsperspektiv berätta om hur public service kan urarta till ett propagandaverktyg.

– Polen har förändrats. Det är ett annat land, och förändringen började med public service. Nyhetsförmedlingen är i dag totalt underordnat det regerande partiet och de låtsas inte längre att en mångfald av åsikter och röster behövs. Budskapet som möter allmänheten är att det regerande är bäst på alla sätt och alla som är av en annan åsikt är Polens fiender.

Under den pågående EU-valrörelsen skräms de regeringstrogna medierna med att Polen ska tvingas införa euron, att Polen ska tvingas betala skadestånd till släktingar till judar som mördades under i Förintelsen. Dessutom skräms man med flyktingar.

– Man säger till exempel att Polen kommer att bli som Stockholm. Lag och rättvisa-partiledaren Kaczyński säger att i Sverige finns det 55 shariaområden dit polisen inte vågar åka.

Vill ha all makt

Sedan valsegern för fyra år sedan har Lag och rättvisa målmedvetet strävat efter att bli den enda maktsfären i Polen, utan att begränsas av demokratins kontrollfunktioner. Utöver att gripa makten över medierna har man undergrävt domstolsväsendets oberoende och majoriteten i författningsdomstolen är nu lojal med regeringen. Justitieministern har fått befogenhet att avskeda och tillsätta domare över hela landet.

I samband med den politiska vindkantringen i Polen har än mer extrema nationaliströrelser vuxit starka, där antisemitiska attentat och angrepp på oppositionella blivit vanligare.

Robert Kowalski berättar om en händelse som utspelade sig efter att Europaparlamentet i förrfjol diskuterat att fördöma de förändringar av rättsystemet som genomförts.

– Då ställde nationalister upp sju stycken galgar och hängde fotografier föreställande de polska ledamöter som röstat för att försvara rättsstatens och demokratins principer. Det var en symbolisk avrättning av fiender och sedan avslöjades det att en av dem som organiserat den här manifestationen var anställd på justitiedepartement.

Hoppet lever trots allt

Ändå är Robert Kowalski en smula hoppfull. De senaste månaderna har det i Polen synts ett organiserat motstånd mot utvecklingen.

– Folk som tidigare inte brydde sig om politik engagerar sig. Vi har sett stora demonstrationer för att försvara kvinnors rättigheter och vi har sett demonstrationer utanför public service-kontoren där människor helt enkelt uppmanat journalisterna som jobbar kvar att skämmas. Något sådant har jag inte sett i Polen på mycket länge.

Dessutom har Reportrar utan gränser krävt att EU tillsätter en särskild kommissionär med ett tydligt mandat att skydda journalistisk frihet, oberoende och mångfald.

– När public service är hotat behöver det sina försvarare. För svenskar som vill att staten ska värnar pressfrihet och det fria ordet är det viktigt att kritisera idéer som privatisering av public service och kraftigt fördöma partiinflytande över medierna.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.