Inte läge att tänka på Putins känslor

Merkel vägrar erkänna sina misstag

Angela Merkel under intervjun arrangerad av Deutsche Welle.

Under uppväxten i Östtyskland var Angela Merkel bäst i klassen på ryska. Det kom till användning under hennes 16 år långa tid som Tysklands förbundskansler, då hon hade tät kontakt med Vladimir Putin.

Nu har Merkel gett sin första stora intervju sedan hon avgick för ett halvår sedan. På en stor teaterscen diskuterar hon kriget i Ukraina med Deutsche Welles reporter. Hon reflekterar över sina egna beslut, men tycker inte att hon har begått några större misstag.

Kritiseras av Zelenskyj

Merkel har anklagats – bland annat av Ukrainas president Zelenskyj – för att ha varit naiv och allt för villig att samarbeta med Putin. Det var till exempel hennes regering som fattade beslut om bygget av både Nordstream 1 och 2, vilket ökade Tysklands beroende av rysk gas. Hon satte stopp för Ukrainas och Georgiens tidigare försök att gå med i Nato.

Merkel själv försvarar sig med att hon gjorde sitt bästa för att hålla Putin i schack, men konstaterar att man borde ha satsat mer på den tyska militären.

Det är lätt att vara efterklok.

Vill inte förödmjuka Putin

Samtidigt har Frankrikes president Emmanuel Macron gått ut och sagt att västvärlden måste tänka på att inte förödmjuka Ryssland för mycket. Han menar att det redan nu är dags att börja tänka på hur framtidens relation med landet ska se ut.

Uttalandet blev inte särskilt populärt.

De flesta är överens om att det är för tidigt att börja tänka på sådant. Att redan nu börja fredsförhandla med målet att inte ”förödmjuka” Ryssland vore att ge upp striden om ockuperade ukrainska områden.

Som Estlands premiärminister Kajsa Kallas konstaterade – i ett försök att få andra europeiska ledare (läs: Macron) att sluta ringa Putin konstant – kan fred inte vara västvärldens enda mål just nu. Övergrepp i de ockuperade ukrainska områdena riskerar att fortsätta även efter ett fredsavtal.

Fel ambitioner

Det är för tidigt för Macrons diplomatiska ambitioner. Det går inte att börja tänka på fred innan kriget är vunnet. Det som hänger kvar hos lyssnaren efter intervjun med Angela Merkel är hennes ovilja att erkänna och lära av sina egna misstag. Det förstående bemötandet av Ryssland har inte fungerat, och kommer inte lösa det pågående kriget.

Just nu är det inte Putins känslor vi ska bekymra oss över.

Hur tycker du att EU:s ledare hanterat Rysslands krig? Vad kunde vi gjort bättre? Chatta med ledarskribent Susanna Kierkegaard.

Livechatten öppnar 9.00 men du kan ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    13 juni 2022

    Nu är det dags att avsluta chatten för i dag. Tack till alla som ville vara med och diskutera! Det blev en trevlig start på veckan.

  • 13 juni 2022

    Hej

    Har Sverige glömt UBÅT137???

    Redan 1981 när den gick på grund utanför Karlskrona (på militärt skyddsområde) hade ryssarna verksamhet här! Radioaktivitet mättes upp runt u-båten (som utgått från Kaliningrad) Allt finns beskrivet i boken

    UBÅT 137 (Atlantis 1984)

    Författare: Anders Hellberg och Anders Jörle

    Mycket läsvärd i dessa tider!

    AJ

    Tack för boktipset!

    Susanna Kierkegaard
  • 13 juni 2022

    Seriöst, visst vi kommer ansluta oss till NATO men det behöver inte innebära att vi vare sig före eller efter anslutning likt Polen blir de värsta hökarna. Historien om något borde ha lärt oss att det inte bara gäller att vinna kriget utan framförallt att vinna freden. Sluta hetsa, så mycket, kriget är hemskt nog för de Ukrainare som nu drabbas. Att fundera på och planera hur vi vinner freden är inte springa någons sida utan att ta ansvar.

    Morgan Svensson

    Vinna freden låter bra. Men då måste det också bli ett fredsavtal som Ukraina kan godkänna. Inte till vilket pris som helst.

    För att förtydliga: jag tycker absolut inte att Macron eller Merkel sprungit någons ärenden. De är båda hederliga politiker. Men ibland gör även sådana missbedömningar.

    Susanna Kierkegaard
  • 13 juni 2022

    är väl inte så mycket göra om ryssland vill attackera ta delar av ukraina gör de det och nu ser vi resultat.

    man skulle försöka få ryssarna inse att de inte har rätt att gå in ukraina där ligger problemet. vad tycker du susanna de skule gjort och vad bör de göra nu när kriget ett faktum

    humanist75

    Jag tror det bästa verktyget i nuläget är hårdare sanktioner. EU måste avstå vissa bekvämligheter för att kunna hjälpa Ukraina (sluta finansiera Rysslands krig genom att köpa gas och olja). EU har påbörjat projektet att låna pengar för att hjälpa Ukraina i större skala. Det tycker jag är handlingskraftigt och bra.

    Susanna Kierkegaard
  • 13 juni 2022

    Om jag förstått rätt så var Merkels försvar till att blockera Ukraina från att söka till Nato 2008-09, att hon ansåg Ukraina för ” ostabilt ” , det absolut tragiska är ändå att Tyskland till stora delar finansierar Putins krig, samtidigt som de verkar ha haft väldiga problem med att leverera vapen till Ukraina

    Erik Byström

    Jag håller i och för sig med om att Ukraina inte var moget för EU-medlemskap då, det är de inte nu heller. Däremot tycker jag att de ska få påbörja anslutningsprocessen och ingå i andra särskilda avtal med EU för att komma närmare oss, om de vill.

    Susanna Kierkegaard
Följ ämnen
Ukraina

Följ ämnen i artikeln