Apoteket låter Facebook veta om ditt klamydiatest

Nu anmäler de sig själva

Publicerad 2022-05-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När du promenerar in på ett apotek tänker du förmodligen inte att kassabiträdet kommer skvallra om vad du köpt för resten av kollegorna. Du antar inte att biträdet kommer skriva en status på Facebook med ditt telefonnummer och en notering om ditt nyinköpta inkontinensskydd. Det vore nämligen olagligt. Men handlar du på nätet är det annorlunda.

Ekot kunde nyligen avslöja hur mycket informationen som skickas till Facebook under ett enkelt besök i nätbutiken. Oavsett om du köper paracetamol eller klamydiatest får Facebook dina uppgifter.

Enligt Apoteket skickas i alla fall ingen information om det är receptbelagt. Men skriver du in ditt personnummer så skickas i alla fall den informationen ihop med hur mycket du handlat för.

Anmäler sig själva

Vill du slippa det här måste kunder välja bort marknadsföringskakor, eller låta cookierutan ligga kvar.

– Man får inte ens berätta att någon har varit inne på apoteket. Det är ju helt annan åtkomst till uppgifter på nätet, än vad det är i verkliga livet, säger Mariann Rinse, inspektör på Läkemedelverket till Ekot.

Efter avslöjandet slutar Apoteket skicka uppgifter till Facebook och anmäler sig själva till integritetsskyddsmyndigheten. De uppger att upp till en miljon svenskar redan kan ha drabbats.

Syftet med att skicka iväg informationen till Facebook var enligt Apoteket att följa upp den egna marknadsföringen. De vill "förbättra annonseringen mot kunder".

Jättar som Facebook bryr sig inte om din säkerhet, det har upprepade fall av integritetskränkningar redan visat. Samtidigt talas det ofta om nya regleringar som ska skydda enskilda, men Facebook går ut på att just kunna ringa in vem du är och hur dina vanor ser ut.

Naiv inställning

De menar att personligt anpassad reklam är framtiden. Men i undersökningar är det inget som användare fäster särskilt stor vikt vid alls.

Det statliga Apoteket är inte det första företaget eller den första organisationen som trampar fel med integritetsskyddet. Problemet är en naiv inställning till Facebook, men också att man sätter marknadsföring framför personligt skydd.

Hade det skett i en vanlig butik hade det varit direkt olagligt, men när det gäller internet finns en nyvaken inställning. Det är som om vi blev uppkopplade först igår.

Från och med klockan 09.00 kan du chatta med Zina Al-Dewany, men du kan ställa dina frågor redan nu.

  • Zina Al-Dewany
    4 maj 2022

    Nu är det dags att avsluta chatten. Tack för morgonens inspel och frågor!

  • 4 maj 2022

    tycker detta ska vara olagligt de vore hålla sig till sekretess.

    vänster75

    Hej, det är förmodligen så. Vi får se vad utredningen visar, men lagligt kan det inte vara.

    Zina Al-Dewany
  • 4 maj 2022

    Hej undrar om det handlar om alla apotek eller bara Apoteket. Alltså är Hjärtat inte med i detta?

    Inger

    Hej Inger, i det här fallet var det statligt ägda apoteket.

    Zina Al-Dewany
  • 4 maj 2022

    Tips: använd inte facebook, då blir ditt liv lugnare.

    Mvh

    Josef

    Hej Josef, du kan ha rätt i det. Samtidigt måste ändå den typen av uppgifter kunna vara skyddade, även om man använder Facebook.

    Zina Al-Dewany
  • 4 maj 2022

    Det är tyvärr väldigt utbrett på nätet, kalkylerat för att få ut något av det eller av bekvämlighet när man utvecklar sajterna.

    När man ser de där rutorna om kakor så ska man vara tacksam att EU tvingat fram dem och rikta irritationen mot sajten man besöker för att det ska behövas. Det här visar också att det är värt besväret att gå in och välja bort det man kan, även om det är lite jobbigt.

    Mathias K

    Hej Mathias, visst är det bra att veta vad man egentligen godkänner. Samtidigt borde just sånt här aldrig kunna hända, oavsett.

    Zina Al-Dewany

Följ ämnen i artikeln