Förstår Dadgostar att hon gör som Putin vill?

”Sverigepriser” på el riskerar att bli en mardröm

Nooshi Dadgostar på pressträff om energin.

Nooshi Dadgostar vill ha ”Sverigepriser” på el. I stället för att exportera energi till Europa borde de svenska producenterna tvingas sälja elen till svenskar, till ett billigare pris. Det som blir över kan resten av européerna få köpa till marknadspriser, tycker Vänsterpartiet.

Den som pillade fram förslaget hade säkert goda intentioner. Elen är fruktansvärt dyr just nu, framför allt i södra Sverige. Det kommer bli en tuff vinter för många och politiken måste stötta hushållen med lägst inkomster.

Men att införa ”Sverigepriser” skulle inte gynna någon utom Vladimir Putin.

Vill kontrollera Europa

Putins mål är att kontrollera Europa. Just nu gör han det genom anfallskriget i Ukraina och gasexporten till Europa. Genom att förvärra energikrisen i EU sår han splittring, distraherar oss från kriget och maler ner vår enighet i stödet till Ukraina.

I takt med att elen blir dyrare lär fler röster höjas för att stoppa exporten och prioritera den egna befolkningen. Energinationalismen riskerar att sprida sig som mögel.

Liknar pandemin

Vi känner igen reflexen från de första kaotiska månaderna av pandemin. Varje land roffade åt sig så många vaccindoser de kunde, oavsett om spridningen var högre i andra länder. Gränserna stängdes.

Men så lyckades EU ordna upp situationen, köpa gemensamma vaccin att fördela solidariskt och inrätta ett system för vaccinpass så att vi kunde resa. Tillsammans lånade vi pengar för att motarbeta de ekonomiska konsekvenserna av nedstängningarna och rädda jobb.

Glömmer Ukraina

Vänsterpartiets ”Sverigepriser” är ett uttryck för precis den själviska reflex som splittrade EU i början av pandemin. Skillnaden är att dagens kris har politiska orsaker. Vladimir Putin har invaderat Ukraina och hotar även resten av Europa. Han vet vad han gör när han drar åt gaskranen.

Och Nooshi Dadgostar reagerar precis som han vill.

Artificiellt sänkta elpriser i Sverige skulle leda till högre elkonsumtion inrikes. Det blir mindre el över till resten av EU. Övriga länder – som är långt mer beroende av rysk gas än Sverige – skulle få det ännu tuffare. Fler industrier skulle tvingas lägga ner, folk skulle bli av med sina jobb, fattigdomen skulle öka.

Plötsligt har vi glömt kriget i Ukraina och försvagat vår egen motståndskraft.

Nooshi Dadgostar tror sig stå upp för vanligt folk. I praktiken är de enda intressen hon försvarar Vladimir Putins.

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.