Ledare

Ingen är värd 270 000 i lön

Vårdpengarna hamnade i sjukhusdirektörens ficka

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

På Karolinska sjukhuset har var femte sjuksköterska slutat under pandemin. Vårdförbundets krav på att personalen ska kompenseras med lön accepterades inte av Region Stockholm. Och Stockholms läkarförening är knappast nöjda. Samtidigt visar det sig att sjukhusets direktör Björn Zoega tar ut rekordlön.

I en granskning som Dagens Nyheter gjort visar det sig att direktören fått ett ordentligt lönepåslag under pandemin. Nu tjänar han 270 000 kronor i månaden. Detta utöver ett sidouppdrag han får göra på Island, men det gör han enligt utsago på fritiden.

Mer än statsministern

Han tjänar mer än statsministern, Irene Svenonius (M) och alla andra sjukhuschefer i landet. Jämfört med direktören på Sahlgrenska tjänar han 100 000 kronor mer. Och under pandemin fick han ett lönepåslag på 12 procent. Anledning är att han ”levererat på en nivå utöver det som kan förväntas”, säger regiondirektören Carina Lundberg Uudelepp till Dagens Nyheter.

Hon hänvisar även till att sjukhuset utsetts till ett av världens främsta sjukhus i tidsskriften Newsweek. Men inte ens enligt de som gjort rankingen innebär det att sjukhuset är bäst. Den tog nämligen inte hänsyn till Stockholms relativt unga och friska befolkning.

Miljardöverskott

Region Stockholm gick med ett miljardöverskott under pandemin. Nu visar det sig att Karolinskas sjukhusdirektör fått ett ordentligt lönepåslag. Men vad händer med personalen? Den personal som politiker älskar att kalla hjältar. Som tvingas slita dygnet runt för att sjukhusen är överbelastade. De har knappast blivit kompenserade.

Varje dag kommer nya vittnesmål in om att patientsäkerheten är hotad i Sveriges största och rikaste region. Att människor har dött på grund av överbelastningen och att sjukhuspersonalen går på knäna. Att inte ens tillmötesgå deras krav, men höja direktörens lön på det sättet, är inte särskilt klädsamt.

NKS är världens dyraste sjukhus. Konsulter har förverkat miljarder utan att vi vet vad de spenderats på. Och oavsett hur högtekonologiskt sjukhuset är, så tvingades personal använda visselpipor när nödlarmen slutade fungera.

Att människor reagerar är inte så konstigt. Det är ingen som förtjänar den lönen på vårdpersonalens och patienternas bekostnad.

Publisert:

LÄS VIDARE

Irene Svenonius kör Stockholm i botten

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vård & omsorg

Region Stockholm

Karolinska universitetssjukhuset

Coronaviruset